BIH

Susret ratnih veterana iz bivše Jugoslavije: Nekadašnji neprijatelji, zbog budućnosti svoje djece, žele graditi mir

Al. B.

9.11.2017

Bivši pripadnici Hrvatske i Vojske Jugoslavije, ARBiH, VRS i HVO-a položili su cvijeće na spomen obilježja braniocima Goražda, policajcima, djeci i ljekarima ubijenim tokom opsade ovog grada. 

Posjetili su i Most ispod mosta, preko kojeg se tokom granatiranja prelazilo sa jedne na drugu obalu, zavičajnu zbirku sa naoružanjem, svjetiljkama, alatom i drugim eksponatima iz perioda agresije, kao i park Rorovi, gdje su izloženi tenk i topovi zarobljeni prilikom oslobađanja grada. Posjete veterana gradovima regiona organizira Centar za nenasilnu akciju. - Bili smo u desetine opština u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Ideja je promovisanje bivših boraca kao graditelja mira. Narod borce prepoznaje kao svoje heroje i čini mi se da to doprinosi da se prihvataju takve ideje. Mislim da obični ljudi i žele nešta takvo, a politika je ta koja često muti vodu i to ne dozvoljava – kaže bivši pripadnik ARBiH, Adnan Hasanbegović.

Ratni veterani nisu počeli rat, a najviše su stradali, kaže Miloš Lazović iz Foče, te dodaje da običnom narodu nikad nije bilo do kavge i belaja, a da danas više nego ikada želi normalan život. 

- Za nas koji u ovom učestvujemo ovo je pomalo i riskantno, jer ćemo biti optuženi od naših političara da prodajemo nacionalne interese, ali ako je prodaja nacionalnog interesa prihvatanje istine onda ja nisam pri sebi – ističe Lazović. - Mislim da se borci najlakše i shvataju u ovome svemu i oni najviše mogu uraditi na izgradnji mira. Jedino što nemaju podršku od institucija – dodaje Amir Mujkić iz Zavidovića. Domaćin posjete, Abduselam Sijerčić, predsjednik Udruženja veterana rata, PL i Zelenih beretki BPK, ističe kako su veterani saglasni da je vrijeme da zajedno počnu uticati na politiku sukoba i podjela.

Ž6= Krešimir Ivančić iz Daruvara kako borci moraju graditi mir kako i njihova djeca sutra ne bi bila u istoj situaciji. – da se nikad više ne ponovi. Živjećemo u različitim državama, ali to ne znači da trebamo biti neprijatelji, trebamo biti zajedno, pomoći jedni drugima, slušati jedni druge, uvažavati se. A pogotovo odati počast svim poginulima jer za svakim od njih, bez obzira iz koje je vojske bio, neko je plak’o – ističe Ivančić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.