BIH

Čomor: Moramo se seliti u grad, jer zimi ovdje života nema

M. Ć.

12.11.2017

Selo Lukomir na obroncima Bjelašnice najviša je naseljena tačka Bosne i Hercegovine s nadmorskom visinom od 1.472 metra. Još 2009. godine Lukomir je proglašen nacionalnim spomenikom BiH i jedna je od najposebnijih turističkih atrakcija.

Bračni par Amela i Sanjin Bubalo upravo su u Lukomiru vidjeli priliku za promociju turističkih potencijala te su kroz svoj angažman privukli veliki broj turista iz cijelog svijeta.

- Zahvaljujući projektu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Dom u Lukomiru dobio je ove godine bosansku sobu, kuhinju i baštu oko objekta - kaže Amela, vlasnica seoskog domaćinstva “Natura As”, koje je i proteklih godina uložilo mnogo truda u adaptaciju Doma za boravak turista. 

U selu postoji 45 kuća, a nastanjeno ih je tek desetak.

Ismet Čomor rodio se u Lukomiru, a kako kaže, voli svoj rodni kraj i napušta ga krajem novembra svake godine. 

- Dok su sve kuće bile pune, bilo je i omladine, život je bio ljepši. Sada se moramo seliti u grad, jer zimi ovdje života nema. Uglavnom idemo u Hrasnicu i Hadžiće i tako do proljeća, kada se ponovo vraćamo - kaže nam Ismet, koji dosadu ubija praveći drvene kašike, koje, dodaje, ponekad proda Amerikancima i Englezima.

Najviše Poljaka

- Turistička sezona u ovoj godini je bila odlična. Imali smo stopostotno povećanje gostiju u odnosu na protekle godine, jer smo radili tokom svih ljetnih mjeseci. Najviše je bilo Poljaka, ali i bh. planinara koji su uživali u Lukomiru - ističe Amela Bubalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.