BIH

Tuzlansko tužilaštvo istražuje optužbe SDA protiv SDA

Agencije

13.11.2017

Kantonalno tužilaštvo Tuzla počelo je provjeravati optužbe za kriminal, korupciju i nepotizam koje su iznijeli funkcioneri SDA jedni o drugima, prenosi RTRS.

- Trenutno, Tužilaštvo ima samo posredna saznanja i informacije o navodima iz pisama i komunikacije kantonalnih čelnika i predstavnika SDA s centralom stranke u Sarajevu. Trenutno dostupne informacije se preliminarno ocjenjuju. Dakle, u toku je procjena dostupnih informacija i prerano je govoriti o tome u kojem pravcu će dalje postupati tužilaštvo - rečeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla. 

Ilegalno zapošljavanje, sumnjiva kupovina nekretnina, zloupotreba položaja, omogućavanje šverca i trgovina utjecajem samo su neke od teških optužbi na račun stranačkog kadra, a koje su u pismima upućenim Bakiru Izetbegoviću iznijeli funkcioneri SDA.

Premijera Tuzlanskog kantona, Begu Gutića, stranačke kolege optužile su da je pisao imaginarne kazne dok je obavljao dužnost saobraćajnog policajca, da je naplaćivao svako radno mjesto nakon što je postao premijer, da je na osnovu toga stekao veliki broj nekretnina u Sarajevu i Tuzli. On se optužuje da je masovno zapošljavao rodbinu i prijatelje, te da je koristeći svoju funkciju dijelu stanovništva osigurao nesmetan prohod kroz policijske kontrole, kako bi se bavili švercom uglja ili švercom tehničkog ogrjevnog drveta. Osim toga, Gutić je optužen za zloupotrebu položaja, odnosno opstruisanje donošenja određenih zakona zbog ličnih interesa, opstruiranje prijema novih radnika u institucije vlasti ukoliko on ne dobije veći broj pozicija.

Na drugoj strani, Gutić je optužio predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Senada Alića za nepotizam, kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića za netransparentno zapošljavanje 200 osoba, zloupotrebu položaja i druženje sa osobama iz kriminalnog miljea.

Pošteđeni nisu ostali ni potpredsjednik SDA i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Kukić, te predsjednica SDA u Banovićima i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elzina Pirić. Gutić je Kukića optužio za izazivanje političke krize radi rušenja Vlade Tuzlanskog kantona po uzoru na 2014. godinu, kada je zapalijenjena zgrada Vlade Tuzlanskog kantona, a Pirić da mu u tome pomaže.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.