BIH

Lagumdžija: Akcija "Registar" koordinirana iz dijela vrha SDA

N1

14.11.2017

Bivši predsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija bio je gost emisije "Novi dan" na N1, gdje je komentairao hapšenje osumnjičenih iz akcije "Registar".

Podsjećamo, protekle sedmice uhapšeni su Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i Enes Maslo, a nakon hapšenja su pušteni iz pritvora bez mjera zabrane. Tužilaštvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i krivotvorenje službene isprave prilikom nabavke Informacionog sistema za pohranjivanje i obezbjeđivanje matičnih podataka građana Federacije BiH.

- To je bila pokazna vježba jednog šireg političkog obračuna i montiranih procesa koji su trenutno u toku. Uzmite samo taj konkretan slučaj. Radi se o ljudima koji su ozbiljni ljudi - kazao je Lagumdžija.

On je rekao da se "svugdje u javnosti može pročitati da su osumnjičeni što su sklapali ugovore sa domaćim firmama".  

- Negdje se kaže naziv firme, OSD, austrijska firma. MUP FBiH je sklopio ugovor sa štamparijom države Austrije. Preporuka za to je došla između direktora MUP-a i direktora te štamparije. Oni štampaju novac Austrije, vrijednosne papire. Sve te odluke, materijali, to je bilo u MUP-u tri-četiri godine, postavlja se pitnaje zašto je to tek sad urađeno? Očigledno se radi o takvom procesu. Ključno je pitanje zašto se to radi? Oni koji stoje iza toga osjećaju da gube, posvađani su između sebe, nemaju rezultate... - kazao je Lagumdžija.

Na pitanje na koga konkretno misli, Lagumdžija je odgovorio:  

- To je akcija koja je očigledno direktno koordinirana iz dijela vrha SDA, prije svega i vladajućih struktura, jasno je kao dan da tu nema nikakvih iluzija. Radi se o ljudima koji umjesto da vode državu zbog nemanja rezultata, žele da sruše i ocrne SDP ljude koji su simbol promjena. Zloupotrebljavajući Tužilaštvo i upravu policije da kreiraju klasične političke procese, montiraju ljudima, ne bi li se svi mi sveli u njihovo blato. Oni znaju da oktobar naredne godine neće proći kako su mislili. Kreirajući svojevrsnu kriminaliziranu paradržavu, žele pripremiti teren za oktobar - gdje su svi isti i da svedu i najuglednije ljude u svoje blato - naveo je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.