BIH

Sindikati policijskih službenika: Ako se usvoji Nacrt Zakona o PIO/MIO, idemo na proteste pred zgradu Vlade FBIH

S. Saletović

K. Ke.

14.11.2017

Predstavnici sindikata sedam kantonalnih MUP-ova, Granične policije, SIPA-e i Unije sindikata održali su danas sastanak na kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo Nacrtom zakona o penzionom osiguranju koji je usvojila Vlade FBiH te najavili proteste i generalni štrajk. 

Kako je rečeno, osnovna zamjerka jeste da bi se policijskim službenicima novim zakonom smanjile penzije u odnosu na postojeći.

Danijel Ilić, predsjednik Sindikata SIPA-e, kazao je da je ključni zahtjev svih sindikata policijskih agencija da novi zakon ne dobije podršku u Parlamentu FBiH.

- Novim zakonom bi policijski službenici bili šikanirani i dovedeni do socijalne kategorije. To treba spriječiti. Krenuli smo i sa razgovorima, jutros smo dobili podršku od predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića, koji je prepoznao naše probleme - naveo je Ilić.

Predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, Dragan Krvavac naveo je kako vlast više ni ne razgovara s onima koji direktno osjete njihove odluke.

- Sve se nešto radi bez ikakvih razgovora. Trebali su sjesti s nama i razgovarati o tom prijedlogu, pa da zajedno nađemo neko rješenje koje je za obije strane prihvatljivo - naveo je Krvavac.

Ukoliko zakon ipak dobije podršku, kako nam je kazao Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, sve sindikalne organizacije su jednoglasno donijele odluku i najavljivanju protesta pred zgradom Vlade FBiH.

- Ukoliko ni to ne urodi plodom, idemo u generalni štrajk. Pa neka vide kako je bez policije - naveo je Škulj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.