BIH

Sebija Izetbegović naredila da se ne pozove 11 doktora na NNV

Medicinski fakultet: Treći pokušaj

S. KURT

14.11.2017

V. d. dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu dr. Amela Kulenović sazvala je za četvrtak ponovnu sjednicu Naučno nastavnog vijeća.

Bit će to treći pokušaj da se održi sjednica i izabere nova dekanesa Medicine, nakon što su dvije sjednice propale zbog nedostatka kvoruma. A kvoruma nije bilo, jer je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović telefonski zatražila od doktora s KCUS-a da ne idu na sjednicu i time blokiraju rad NNV Medicinskog fakulteta.

Direktorici Izetbegović ne odgovara primjena novog Zakona o obrazovanju KS, prema kojem Naučno-nastavno vijeće čine još i doktori koji ne rade na KCUS-u, a koji su otišli uglavnom i zbog pritisaka direktorice.

Kako "Avaz" saznaje, v. d. dekanese Kulenović nakon konsultacija s direktoricom KCUS-a, pristala je na dogovor. Ona, po naredbi Sebije Izetbegović neće pozvati 11 bivših doktora KCUS-a na sjednicu, a Sebija Izetbegović će opozvati zabranu kliničarima da se pojave na sjednici NNV.

- Bez obzira što je riječ o kompromisu, NNV neće raditi sukladno Zakonu. Kompromis nije zakon i v. d. dekanese je svjesna toga, ali to je bio jedini način da se sjednica održi i odblokira rad fakulteta – kaže za "Avaz" jedan od doktora s KCUS-a, a koji je član NNV.

On navodi da je već jasno da na sjednicu neće biti pozvani bivši direktori KCUS-a dr. Faris Gavrankapetanović, dr. Rusmir Mesihović, te Zelija Velija, Reuf Karabeg, Mirsad Kacila, Adnan Hadžimuratović, Mehmed Kulić...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.