BIH

Veterinarski inspektori iz Bosanske Gradiške upozoravaju: Zbog pojačanog prisustva glodara, povećana opasnost od trihineloze

Analiza uzorka košta 8 KM

Piše: B. G.

14.11.2017

Zbog pojačanog prisustva glodara širom Lijevče polja i Potkozarja, što je u desetak slučajeva prouzrokovalo pojavu mišije groznice koja je prerasla u epidemiju, bosanskogradiški veterinari i inspektori upozoravaju na oprez. Druga polovina novembra je vrijeme tradicionalnog svinjokolja, a s obzirom na pojačan broj glodara, prijeti i realna opasnost od trihineloze. 

Boris Kukolj, doktor veterinarskih nauka, kaže da veterinarski inspektori vrše nadzor u klaonicama, ali da opasnost vreba od upotrebe nekontroliranog mesa u domaćinstvima.

- Pogrešno je tumačenje da su svinje iz vlastite proizvodnje te da se zna kako su uzgajane. Cijena analize jednog uzorka je osam KM, što je zanemarivo u odnosu na posljedice koje ostavlja trihineloza, pa i sam postupak liječenja - rekao je Kukolj.

Toni Barišić, zajedno s komšijama i rodbinom, otpočeo je sezonu svinjokolja u prigradskom naselju Bok Jankovac. Nosio je uzorke mesa na analizu i dobio uvjerenje da je meso ispravno.

- Ne želimo ništa da prepuštamo slučaju. Pravimo specijalitete od suhog mesa do kobasica, kulena i krvavica, koji su posebno opasni s aspekta trihinele. Apeliramo i na komšije da obavezno kontroliraju meso - rekao je Barišić.

Na području bosanskogradiške općine ranijih godina zabilježeni su slučajevi pojave trihinele kod divljih svinja. Zaraženih ljudi, nasreću, nije bilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.