BIH

Balkan je okružen s EU

Mogerini: Balkan i EU su jedno

Piše: S. NUMANOVIĆ

14.11.2017

-  Niti jedna od šest balkanskih država nema vanjskih granica. Sve one graniče s Evropskom unijom. Mi smo jedno i mi smo porodica. Geografski i historijski vezani smo jedni za druge. Zato je EU konzistentna i koherentna i kada su takvi i naši partneri u regionu, nema politike koja to može nadjačati, ma koliko utjecajna bila - poručila je jučer Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Visoka predstavnica za zajedničku vanjsku politiku EU i zamjenica predsjednika Evropske komisije tokom obraćanja novinarima govorila je i o radu Strateškog komunkacionog centra za Balkan. Ovo je tijelo uspostavljeno prije nekoliko mjeseci i zadatak mu je da suzbije negativnu rusku i tursku kampanju u regionu.

Novi ljudi 

Mogerini je iznijela očekivanja da će ovo tijelo ubrzo biti pojačano kako novim ljudima, tako i izdašnijim finansijskim sredstvima.

- Ministri vanjskih poslova EU podržali su moj plan. Sada ostaje da to učine i ministri finansija država - članica EU i ta odluka bit će donesena u sedmicama pred nama - rekla je Mogerini.

Dodala je i da je balkanska jedinica za strateško komuniciranje tek počela s radom i da je još prerano ocjenjivati njen rad.

- No, ja sam vrlo često u tom regonu, nema sedmice u kojoj nemam sastanke ili s nekim od predsjednika, premijera ili ministara iz regiona. Vjervatno je ovo područje jedno od onih na kojem najviše radimo - rekla je Mogerini novinarima.

Istakla je i da EU na zapadnom Balkanu ima jaku i koherentnu politiku i da je to temelj komunikacije prema ovom regionu, ali da će se ona poboljšati i intenzivirati

- Mislim da se naša politika već bitno poboljšala kada smo jasno rekli da budućnost cijelog regiona leži unutar EU. Mi želimo i nama treba da cijeli region sarađuje na tom putu jasno znajući u kom pravcu procesi idu. Naravno, imamo šest partnera i svaki od njih ima svoje specifičnosti, ali je osjećaj o zajedničkom pravcu u kom procesi idu sasvim jasan - istakla je ona.

Dobre vijesti

Mogerini je najavila da će balkanski strateški komunikacijski centar raditi ne samo na razobličavanju lažnih vijesti koje se plasiraju, već i na širenju informacija o tome šta odista EU radi u regionu.

- Puno se fokusiramo na pozitivan program, dobre priče, lijepe primjere i to šta EU i naša vanjska služba donosi stanovnicima ovog dijela Balkana - yaključila je Mogerini.

Ubrzano širenje je ubilo EU

Loren Vakez (Laurent Wauquiez), najvjerovatniji novi predsjednik Republikanske stranke Francuske, upozorio je da se protivi daljem širenju EU. On je poznat po rigidnom stavu prema imigrantima, a sada je istupio i protiv planova francuskog predsjednika Emaunuela Makrona (Emmanuel Macron) da ojača Uniju.

- Ubrzano proširenje ubilo je EU. Mi u tom čvrsto vjerujemo. To je jedan od razloga zašto ne podržavamo ambicije predsjednika Makrona, posebno u segmentu veoma osjetljivog procesa daljeg širenja Unije - istakao je on u intervjuu za TV kanal France 3.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.