BIH

U ZOI-ju vlada samovolja i stalno se krše zakoni

Uprava ZOI '84: Sakupljaju potpise da bi iskazali nepovjerenje Sindikatu, koji otvoreno govori o problemima

N. MANJURA

15.11.2017

Podizanje cijena skijaških karata za radnike preduzeća ZOI '84 bila je kap koja je prelila času. Zbog dugogodišnjeg mobinga, smanjenja plaća, provođenja samovolje i zapošljavanja podobnih kadrova na stručne pozicije reagirali su pismom koje je potpisao predsjednik Sindikata Rašid Selimović, a u kojem navode da od 2014. godine pokušavaju upozoriti nadležne na haotično stanje u ovom kantonalnom preduzeću.   

Sumnjive okolnosti

- Kako je došao na direktorsko mjesto, Midhat Hubijar provodi samovolju i krši zakone. Prodavao je službene automobile pod sumnjivim okolnostima, željezo s piste za brzo klizanje prilikom obnove... Radnicima koji su upozoravali na nezakonite i životno opasne situacije davao je otkaze. Nedavno smo saznali da je ZOI '84 dužan za vodu skoro 200.000 KM, a kreditom koji je išao uz sanacioni plan dugovi su trebali biti riješeni. Mi ne znamo gdje je taj novac potrošen - naveo je Selimović.

U pismu se dalje navodi i da je unutrašnja služba godinama na meti, a krajnji cilj je njeno gašenje, uz opravdanje da je nepotrebna. Da stvar bude gora, za te poslove sada su angažirani privatnici.

Privatna agencija

- Nezakonito se primaju rodbina i prijatelji članova Uprave, a sve pod mentorstvom šefa SDA u Novom Gradu. Posljednji primjer je dovođenje privatne zaštitarske agencije u firmu i imenovanje podobnih na rukovodeće pozicije - napisao je Selimović.

Komentar na optužbe iznesene u pismu Sindikata pokušali smo dobiti i od direktora Midhata Hubijara, ali on jučer nije odgovarao na naše pozive.

Hubijar: Sumnjive okolnosti poslovanja


Cilj im je ugasiti i Sindikat

Kako je kazao Selimović, u preduzeću se trenutno sakupljaju potpisi uposlenika da bi se iskazalo nepovjerenje Sindikatu.

- Cilj im je da i Sindikat ugase, jer mi otvoreno govorimo o problemima, što direktoru smeta. Međutim, mali broj radnika se potpisao, jer su skoro svi izgubili povjerenje i u direktora i u menadžment, te jedinu zaštitu vide u Sindikatu - rekao je Selimović.


Selimović: Stati ukraj samovolji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.