BIH

Vlada FBiH odbila inicijativu da se 11. juli proglasi neradnim danom

Avaz.ba

15.11.2017

Vlada FBiH nije prihvatila inicijativu zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona Alena Karića da se 11. juli proglasi za proglašenje 11. jula neradnim danom. 

Uvažavajući inicijativu, Vlada ističe da se neradni dani u Federaciji BiH proglašavaju zakonom. S obzirom na to da je Zakonom o Vladi FBiH propisano da ona, u ostvarivanju svojih ovlaštenja utvrđenim Ustavom Federacije BiH, donosi uredbe sa zakonskom snagom, uredbe, odluke, rješenja i zaključke, ona ne odlučuje o proglašenju određenog dana neradnim, jer je to pitanje predmet zakona.

Radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava zločina, odnosno genocida izvršenog u Srebrenici, te sjećanja na ovaj tragični događaj, Vlada Federacije BiH, u okviru svojih ovlaštenja, svake godine donosi odluku kojom se 11. juli proglašava Danom žalosti na teritoriji Federacije BiH.

Pored toga, Vlada ističe da je Zakonom o radu propisano da radnik ima pravo koristiti jedan dan godišnjeg odmora kad on to želi, uz obavezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, te bi radnik to pravo mogao koristiti i za odlazak u Srebrenicu, odavanje počasti žrtvama genocida i prisustva zvaničnom programu komemoracije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.