BIH

Izvještaj Svjetske banke: BiH kasni 60 godina za EU

F. Fočo

A. Č.

16.11.2017

U Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke (WB) za zapadni Balkan, koji je objavljen danas, navedeno je da u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, i pored stabilnog ekonomskog rasta, otvoren skroman broj novih radnih mjesta.

Istaknuto je da je potrošnja dovela do stabilnog ekonomskog rasta u BiH za koji je procjenjeno da bi u 2017. mogao iznositi oko tri posto. Stopa zaposlenosti se vratila na nivo od prije globalne ekonomske krize iz 2008. u svim zemljama zapadnog Balkana, osim u Bosni i Hercegovini. 

Ekonomsit Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak istakla je da fiskalna održivost nastavlja biti prioritet, ali da potrošnja mora biti vođena strateškim odlukama.

-  Ekonomski rast BiH u ovoj godini će, prema procjenama Svjetske banke, iznositi tri posto, a ako budu sprovedene ekonomske reforme to bi rezultiralo rastom od 3,2 odsto u narednoj godini. To ipak, nije dovoljno jer ovim tempom BiH neće dostići standarde Evropske unije za 60 godina – rekla je Hlivnjak.

Šef ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas naveo je da se u periodu od 2017. do 2019. očekuje da će bh. ekonomija rasti u prosjeku oko 3,2 posto. 

- Posvećenost i napredak u implementaciji strukturnih reformi koje će osigurati makro-fiskalnu stabilnost, razvoj privatnog sektora, i poboljšanje efikasnosti socijalne potrošnje predstavljaju ključ za budući rast i kreiranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini – kazao je Salinas.

Uprkos visokoj nezaposlenosti u šest zemalja u regionu, stope zaposlenosti vratile su se na nivo od prije 2008. u Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji.

Očekuje se da će svih šest zemalja zapadnog Balkana zabilježiti rast u 2017., dok se prognozira ubrzan regionalni rast od 3,3 posto u 2018.

Dok su izgledi ekonomskog rasta i dalje pozitivni za zemlje zapadnog Balkana, rizici ostaju. Neizvjesnost u politici ili moguće promjene politike mogle bi utjecati na investicije i rast. Prema izvještaju, ti rizici mogu biti ublaženi fiskalnom održivošću, uz ubrzavanje strukturnih reformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.