BIH

Federika Mogerini nakon sastanka: BiH može u EU do 2025. godine

Mogerini: Strategija za cijeli Balkan

Piše: S. N.

16.11.2017

Cijeli region zapadnog Balkana ima priliku da uđe u Evropsku uniju do 2025. godine, praktično je poručila zamjenica predsjednika Evropske komisije i visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Spremni za utrku

Ona je novinarima, nakon sastanka zvaničnika EU i Albanije, ona je prenijela da se priprema strategija za uključenje ovog regiona u Uniju. Ona će pokrivati „cijelo područje zapadnog Balkana, a ne samo neke države“.

- U regionu su dvije države koje trenutno predvode proces, dok su ostali, nadam se, inšallah, spremni za utrku. A strategija će pokriti cijeli region.

Još jednom, ovdje se ne radi o onima koji su predvodnici i onima koji zaostaju u utrci. Jednostavno, poredane su činjenice. A to znači da one imaju pravo postojanja i potrebu da se objasne. Postoje dvije države koje trenutno pregovaraju po poglavljima. A postoje i ostali koji trebaju ući u proces i započeti utrku.

Strategija koju je u Evropskom parlamentu najavio predsjednik Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) pokrivat će cijeli region i on je, tokom nedavnog govora, spominjao cijeli region – rekla je Mogerini.

Time je ona pojasnila neke od nedoumica koje su se pojavile nakon govora Junkera u Evropskom parlamentu prije dva mjeseca. Predsjednik Evropske komisije tada je najavio da će do februara prezentirati strategiju za priključenje država Balkana EU.

Neki detalji koji su potom procurili u javnost, isticali su poziciju Crne Gore i Srbije, koje već pregovaraju po poglavljima sa EU o ulasku.

No, sudeći prema Mogerini, koja stalno ističe da će do kraja 2019. godine sve države zapadnog Balkana „čvrsto i nepovratno biti na putu ulaska u Uniju“, Evropska komisija namjerava perspektivu ulaska ponuditi za svih šest država zapadnog Balkana. 

Uvjeti za Srbiju

U dijelu osnova strategije za ovaj region, kada je Srbija u pitanju, jedan od uvjeta za njen ulazak u EU bila je i stabilnost cijelog zapadnog Balkana.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.