BIH

Osnovni sud u Srebrenici odlučio: Bošnjačka djeca imaju pravo maternji jezik nazivati bosanskim

Piše: Avaz.ba

16.11.2017

Osnovni sud u Srebrenici donio je danas odluku u korist roditelja i djece iz Konjević-Polja, u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim. 

Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev, te, time, između ostalog, dao pravo učenicima kao i njihovim roditeljima da svoj maternji jezik nazovu bosanski jezik, pravo da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku, te da isti koriste u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi kao i pravo na upotrebu latiničnog pisma.

Advokat Nedim Ademović je potvrdio da je tuženoj strani naloženo da preduzmu sve aktivnosti u cilju eliminacije diskriminacije, u smislu da omogući tužitocima obrazovni sistem na maternjem bosanskom jeziku u okviru redovnog plana i programa, te da im omogući udžbenike na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, sa sadržajem koji će očuvati kulturni i nacionalni identitet, jezik i vjeroispovijest tužilaca, te razvijati savjest o vlastitom identitetu.

U presudi, između ostalog, stoji da se utvrđuje tužena diskriminacija tužilaca na etničkoj i jezičkoj osnovi, u smislu člana 2. i člana 3. stav 1. Zakona o zabrani diskriminacije u BiH tako što im je uskratila jednako pravo u odnosu na djecu srpske nacionalnosti u vezi sa pravom na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

Odlučeno je da djeca iz Konjević polja imaju pravo da svoj maternji jezik zovu bosanskim, imaju pravo da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku, da koriste svoj maternji bosanski jezik u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi i pravo na ravnopravnu upotrebu latiničnog pisma na osnovu ravnopravne upotrebe latiničnih udžbenika u nastavnom planu i programu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.