BIH

Srebreničanin na Svjetskom forumu demokratije u Strazburu

U Strazburu dobio certifikat Političke škole VE

Piše: O. M.

16.11.2017

Edis Kavgić, potpredsjednik Općinskog odbora SBB-a i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Srebrenik, uspješno je okončao jednogodišnju Političku školu Vijeća Evrope (VE) u BiH.  

Program Političke škole namijenjen je perspektivnim mladim političkim liderima, a certifikat mu je prije nekoliko dana uručen na Svjetskom forumu demokratije u francuskom gradu Strazburu. Zajedno s brojnim predstavnicima političkih škola iz cijelog svijeta, prisustvovao je seminaru pod nazivom „Da li je populizam problem u politici“.

O ovoj temi govorili su ambasadori Argentine, SAD i drugih zemalja te poslanici u Evropskom parlamentu i drugi istaknuti svjetski političari. Tokom šestodnevnog boravka u Francuskoj, Kavgić je, zajedno s još 29 mladih političkih lidera iz BiH, obišao Evropski sud pravde i brojne evropske institucije.

Tom prilikom aktuelizirana su pitanja iz oblasti demokratije, obrazovanja i ekonomije, a nezaobilazna tema bili su i ravnopravnost naroda u BiH te problem „Sejdić - Finci“.

Bila je ovo prilika i za obilazak brojnih kulturnih znamenitosti, ali i za druženje i razmjenu iskustava s brojnim mladim političkim liderima iz cijelog svijeta.

- Tokom jednogodišnjeg programa školovanja u BiH, koji su pohađali politički lideri svih nacija, posebno me oduševila odlučnost mladih političkih lidera da se poduzmu radikalniji koraci na ekonomskom razvoju BiH. Svi su izrazili spremnost da zajedno rade na razvoju ekonomije i trasiranju puta naše države prema evropskim integracijama - ističe Kavgić.

Naglašava da je ovoj jedan dobar projekt, usmjeren na osnaživanje mladih lidera, koji su tokom jednogodišnjeg školovanja iskazali stručnost i spremnost da preuzmu odgovornost za budućnost naše države, koja se nalazi u dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi.

Uručenjem certifikata u Strazburu i zvanično je postao alumnist Političke škole Vijeća Evrope, a iskustva iz proteklog jednogodišnjeg perioda, kako kaže, dobro će mu doći u budućem političkom i profesionalnom angažmanu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.