BIH

Učesnici Marša mira u subotu stižu u Vukovar

Fena

16.11.2017

Ove subote, 18. novembra bit će obilježena 26. godišnjica zločina nad žrtvama Vukovara u Republici Hrvatskoj, a tada bi u ovaj grad trebali stići i učesnici Marša mira Srebrenica - Odžak - Vukovar, koji su se na ovaj potez odlučili s ciljem odavanja počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice. 

Na putu dugom 340 kilometara koji traje 11 dana kolona bivših boraca, odat će počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u općinama gdje se privremeno zadrži.

Tog 18. novembra 1991. godine, Jugoslovenska narodna armija (JNA) i četnici ušli su u sravnjeni Vukovar. Već prvih dana okupacije više stotina civila i ranjenika je iz bolnice odvedeno i ubijeno.

Iako su Međunarodne snage preuzele nadzor nad okupiranim područjem nastavljeno je protjerivanje i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s vukovarskog područja. Više od 5.000 osoba je odvedeno u brojne logore u Srbiji iz kojih se mnogi nikad nisu vratili.

Četiri godine kasnije dogodio se genocid u Srebrenici što je dokaz da zločini, patnja i stradanja imaju zajednički - predznak nečovještva.

Iz potočarske doline, u kojoj su smiraj pronašle do sada pronađene žrtve genocida, prije deset dana krenuo je Marš mira Srebrenica - Odžak - Vukovar kako bi se na 26. godišnjicu zločina u Vukovaru pridružio koloni sjećanja.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović najavio je da bi se učesnici Marša po dolasku u Vukovar trebali susresti s gradonačelnikom tog grada te boračkim organizacijama Vukovara.

Ove godine kolona je krenula na prijedlog predsjednika Organizacije demobilisanih boraca ARBiH Općine Srebrenica ratnog komandanta Nasera Orića.

- Prijedlog naših boračkih organizacija će biti da ovo bude uvršteno u obilježavanje jednog od značajnih datuma za BiH, a vidjet ćemo da li će to biti uvršetno u Zakon o dopunskim pravima boraca TK ili Zakon o osnovnim pravima boraca ili u manifestaciju u Srebrenici - pojasnio je Hasanović.

Od cilja ih dijeli još jedno noćenje u Cerni u Republici Hrvatskoj te zadnja etapa puta, dugog 11 dana, do dolaska u Vukovar 18. novembra.

Predsjednik Organizacionog odbora Marša mira Zulfo Salihović kazao je da vremenske prilike nisu naklonjene učesnicima Marša jer pada sitna kiša, a prisutna je i izmaglica.

- Međutim, imajući u vidu činjenicu da smo već 10 dana u koloni te da su učesnici u kondiciji i imaju adekvatnu opremu i ovakvi vremenski uvjeti ne predstavljaju im problem - kazao je Salihović.

Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara, organizirali su preživjeli sudionici "Marša smrti" iz jula 1995. godine iz Srebrenice i Organizacija demobiliziranih boraca Armije RBiH Srebrenica zajedno s Udrugom "Koraci mira" iz Odžaka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.