BIH

Incko: Zastoj u provođenju Dejtonskog sporazuma

Arhiva

Srna

17.11.2017

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) ocijenio je da je u prvoj deceniji provođenja Dejtonskog sporazuma ostvaren napredak u izgradnji mira i reintegraciji BiH, dok je u drugih 10 godina došlo do usporavanja reformi i niza pokušaja da se ponište mnoga značajna dostignuća.

Tokom posjete SAD, Incko je učestvovao na okruglom stolu o budućnosti BiH, koji je organizirao Fakultet za upravu "John F. Keneddy" na Univerzitetu Harvard, saopćeno je danas iz OHR-a.

Incko je u obraćanju dao kratak pregled svega što je postignuto od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je bio "osnova za ponovnu izgradnju BiH".

- U prvih 10 godina bili smo svjedoci napretka koji je postignut na izgradnji mira i reintegraciji zemlje, dok je u drugih 10 godina došlo do usporavanja reformi i cijelog niza pokušaja da se ponište mnoga od tih značajnih dostignuća - kazao je Incko.

Naglasio je da je, bez obzira na tešku političku atmosferu, u BiH bilo napretka u vezi sa njenim težnjama da se priključi EU.

- Proces integracije sa EU ostaje glavna tačka oko koje su svi politički faktori u BiH saglasni i upravo to je najbolja prilika da se postignu održiva stabilnost i prosperitet - dodao je Incko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.