BIH

Pogledajte gdje su najveće šanse za terorističke napade, a gdje je među njima BiH

Avaz.ba

17.11.2017

Podaci Globalnog indeksa terorizma australijskog Instituta za ekonomiju i mir pokazuju da se sa najvećim brojem terorističkih napada suočavaju zemlje u Africi i na Bliskom istoku, dok su Bosna i Hercegovina i susjedne zemlje svrstane među one s najmanjim rizikom od terorističkih napada (78. mjesto u svijetu).

Prema ovim podacima, broj smrti izazvanih terorizmom smanjio za 22 posto ove godine u odnosu na 2014. 

Četiri faktora

S druge strane, povećao se broj napada u razvijenim zemljama - 67 posto. Iako je čak u 79 zemalja smanjen utjecaj terorizma, na cjelokupnom nivou je situacija ozbiljna.

Dešavanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila su da indeks poraste. Stanje svake zemlje, kada je terorizam u pitanju, određeno je na osnovu četiri faktora.  

To su ukupan broj terorističkih napada tokom godine, ukupan broj smrtnih slučajeva koje je izazvao terorizam tokom 2017. godine, ukupan broj povrijeđenih usljed terorizma u ovoj godini i procjena ukupne štete nakon terorističkih napada.

Mapa pokazuje da su zemlje sa najvećim brojem terorističkih napada smještene na afričkom kontinentu i na Bliskom istoku. Petnaest najugroženijih zemalja su Irak, Afganistan, Nigerija, Sirija, Pakistan, Jemen, zatim Somalija, Indija,Turska, Libija, Egipat, Filipini, Kongo, Južni Sudan i na petnaestom mjestu Kamerun.

Najmanji rizik

Posljednjih deset napada dogodilo se na teritorijama Sirije, Iraka, Južnog Sudana i Afganistana, od čega se čak sedam dogodilo u Iraku, piše Indy100.

Naša zemlja, ali i susjedne svrstane su među one s najmanjim rizikom od terorističkih napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.