BIH

Bez veće rasprave prošli kroz preostale tačke dnevnog reda

Piše: M.R.S.

21.11.2017

17.20 Nakon cjelodnevne burne rasprave zbog pitanja Zakona o PIO, poslanici su prilično brzo i bez veće rasprave prošli kroz preostale tačke dnevnog reda. Nakon izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji, usvojene su izmjene i dopune Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi, izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, te izmjene Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, dok izmjene Zakona o matičnim knjigama nisu dobile potrebnu većinu glasova.  

Ovim je okončana današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma koji sutra ima redovnu sjednicu na čijem su dnevnom redu izvještaji, uglavnom o radu institucija, a među njima i neki za 2015. godinu.

16.33 Poslanici su konačno usvojili dnevni red današnje vanredne sjednice, bez Zakona o PIO na njemu, Zakona o stečaju i izmjena i dopuna Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. 

12.00 Prijedlog Dunovića da se Zakon o stečaju skine s dnevnog reda prvobitno nije dobio potrebnu većinu, ali su rezultati pojedinačnog glasanja bili takvi da je na kraju skinut sa dnevnog reda. Protiv su bili poslanici SDA, HDZ BiH-HNS, a za su bili iz SBB-a, DF-a, SDP-a, HDZ 1990, BPS-a, Stranke za BiH, A-SDA. Po ovome se zaključuje da zakon o stečaju, kakav je predložen, nema podršku.  

Poslanici su odbili i da zakon o PIO razmatraju po hitnom postupku. Za hitni postupak bili su samo poslanici SDA i HDZ BiH-HNS.

Prihvaćen je prijedlog poslanice Azre Hadžiahmetović, da kao prva tačka dnevnog reda budu izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja da, kako se moglo čuti, makar "spase ove ljude".

Nakon glasanja o hitnosti zakona o PIO, Klub poslanika SDA zatražio je pauzu.

Neki od poslanika su kazali da nije isključena ni mogućnost da današnja vanredna sjednica bude i prekinuta, s obzirom na dosadašnji tok sjednice, čiji dnevni red još nije ni usvojen. 

11.38 Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, obratio se poslanicima i zatražio je da se sa dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma skine Prijedlog zakona o stečaju uz obrazloženje da se suštinski ne razlikuje od prethodnog Zakona o stečaju, koji je proglašen neustavnim. 

U protivnom, dodao je, poslanici bi bili dovedeni u situaciju da svjesno glasaju za protuustavan zakon. 

Pojasnio je da se novim zakonom predviđa isplata 12 minimalnih plata radnicima kroz viši isplatni red, umjesto osam minimalnih plata, što je i dalje ograničenje broja i iznosa plata koje je Ustavni sud FBIH ocijenio neustavnim. 

- Također, predviđeno je da se prije isplate stečajnih povjerilaca, uključujući radnike, isplaćuju troškovi stečajne mase u koje spadaju i nagrade i izdaci stečajnog upravnika. Dobro razmislite mogu li nagrade stečajnom upravniku biti prije plata radnika – dodao je Dunović. 

Reagujući, šef Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović kazao je da Dunović treba reagirati u svim situacijama kada smatra da se krši Ustav, ali da se ne može tako obraćati poslanicima i direktno utjecati na njih kako će glasati.


11.20 Sa sat kašnjenja, počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o PIO, koji je Vlada FBIH uputila u proceduru po hitnom postupku. 

Međutim, izvjesno je da hitni postuopak neće dobiti potrebnu većinu glasova poslanika i da će zakon „ići“ u redovnu proceduru, što znači kvalitetniju javnu raspravu.

Istovremeno, ispred zgrade Parlamenta okupilo se više od stotinu policijskih službenika upravo zbog ovog zakona. Oni smatraju da bi im po zakonu o PIO, kakav je predložen, bile umanjene penzije.

Neposredno pred početak sjednice premijer FBIH Fadil Novalić je poručio da će se urušiti Fond PIO i da će oko 410.000 penzionera ostati bez primanja, ako se ne usvoji zakon o PIO, „na kojem je Vlada radila skoro dvije godine i ne smije od njega odustati“.

Apelovao je na poslanike da stave na stranu politikanstvo i da se niko ne kocka sa 410.000 ljudi.

Komentirajući protest i zahtjeve policijskih službenika, kazao je da postoji 4.175 zanimanja i da zakon o PIO-u nije usmjeren na zanimanja.

- Ubacivanje bilo koje struke je rušenje koncepta zakona, prenošenje sadašnjih rješenja nepravednih u zakon – dodao je Novalić i rekao da ovaj zakon odgovara penzionerima.

Na dnevnom redu ove sjednice je i, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Njegovim usvajanjem, nakon što je to učinjeno u Domu naroda, stiču se uslovi da stupi na snagu, a time i uslovi za više transplantacija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.