BIH

Savremeno građevinarstvo najveći potencijal za sprovođenje mjera energetske efikasnosti

E. Ma.

21.11.2017

Energetska efikasnost prepoznata je u Evropskoj uniji kao područje koje ima najveći potencijal za smanjenje ukupne potrošnje energije čime se direktno utiče i na smanjenje emitovanja štetnih gasova u okolinu.

Sprovođenje mjera energetske efikasnosti sve više je zastupljeno, a veliki pomak napravljen је posljednjih godina i u BiH gdje se intenzivno radi na donošenju propisa iz oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine .



Izolacija objekata

To podrazumijeva ulaganja u izolaciju objekata, zamjenu prozora i vrata, unapređenje sistema grijanja i rasvjete i brojne druge mogućnosti s ciljem postizanja efikasnijeg korištenja energije.

Najveći pojedinačni potrošač energije i veliki izvor emitovanja štetnih gasova, naročito CO2, su zgrade. Zato je povećanje energetske efikasnosti u zgradama, jedan od najisplativijih načina smanjenja troškova za energiju i smanjenja lošeg uticaja na životnu sredinu.

Također, stariji stambeni objekti, građeni u vrijeme kada energetska efikasnost nije bila primarna, projektirani su sa slabijom izolacijom. Uz oronule ili oštećene fasade i dotrajale prozore takve zgrade danas su veliki potrošači energije.

Prema najnovijim dostupnim podacima USAID-a, gotovo 20 posto bruto domaćeg proizvoda BiH troši se na energiju, za razliku od 6,1 posto u Sjedinjenim Američkim Državama i oko 4,75 posto u zemljama Evropske unije (EU).

- Iznos od pet milijardi KM dobili smo proračunom uzimajući u obzir strukturu finalne potrošnje energije u BiH, fondu stambenih i javnih zgrada, kao i površinama tih objekata. U BiH, kad govorimo o zgradama, postoji veliki broj privatnih i javnih objekata koji nemaju provedene ni osnovne mjere energetske efikasnosti kao što je, recimo, izolacija. Kada putujemo širom zemlje, možemo primijetiti veliki broj zgrada i kuća koje čak nemaju nikakvu fasadu, već vidimo samo građevinske blokove ili cigle – kazali su iz USAID-a.

Nadležni iz USAID-ovog projekta „Ekonomija energetske efikasnosti“ u nekoliko navrata su potcrtali da ulaganjem u mjere energetske efikasnosti, kao što je, naprimjer, izolacija kuća, moguće je uštedjeti gotovo polovinu novca koji se koristi za grijanje.

Manje energije

Naprimjer, kuća na kojoj su primijenjene mjere energetske efikasnosti trošit će upola manje energije, a samim tim bit će upola manje ispuštanja štetnih plinova. Energetska efikasnost je jedna od osnovnih mjera zaštite protiv prekomjernog zagađivanja zraka koje je prisutno u gradovima širom Bosne i Hercegovine, posebno u zimskim mjesecima.

Savremeno građevinarstvo podrazumijeva primjenu standarda energetske efikasnosti, i to kako kod rekonstrukcije postojećih, tako i kod izgradnje novih zgrada.

Krajnji cilj energetski efikasne gradnje jeste da se kroz sistematsku sanaciju i rekonstrukciju postojecih zgrada i toplotnu zaštitu novih zgrada osigura sveobuhvatna ušteda energije i doprinese i zaštiti životne sredine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.