BIH

Od Skoplja do Haga: Svjestan je oronuli Ratko Mladić, čija vojska je klala i silovala, da je došao kraj

Avaz.ba

22.11.2017

Bio je jugoslovenski vojnik i pukovnik, a tokom agresije na BiH promovisan je u general-potpukovnika i komandanta Vojske Republike Srpske. 

Iako je već na početku rata, 12. maja 1992. godine Ratko Mladić znao da je plan za stvaranje "Velike Srbije" zapravo plan genocida, to ga nije zaustavilo. Vojska kojom je komandovao počinila je genocid i ratne zločine, nezapamćene na evropskom tlu još od Drugog svjetskog rata. 

“Mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu… Pa, to je… to neće… Ja ne znam kako će Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid”, kazao je Mladić. Teško da je bio svjestan koliko je upravu.

Danas će mu biti presuđeno. Bit će to posljednja presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u ovom formatu. Izricanje presude počinje u 10 sati.

Dvije decenije

Presuda će biti donesena 22 godine nakon podizanja optužnice, koja Mladića tereti za zločine počinjene u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Haški sud će odrediti koja je bila Mladićeva uloga u ratu u kojem je živote izgubilo više od 100.000 osoba i u kojem je protjerano dva miliona ljudi.

Mladić danas ima 74 godine, a tokom suđenja nije odustajao od forsiranja svog generalskog čina.

- Ja sam general Ratko Mladić - rekao je na prvom pojavljivanju u Hagu i ponavljao to na svakom narednom ročištu.

Ali, general je oronuo, nestalo je hrabrosti kojom je dijelio djeci čokoladice, dok je ubijao njihove očeve. Svjestan je general, čija vojska je silovala i ubijala djecu, da je došao kraj.

Haški optuženik za genocid i ratne zločine, rođen je u selu Božanovići kod Kalinovika.

U 22. godini postao je oficir u Skoplju (Makedonija), gdje je bio najmlađi komandant u Inžinjerijskoj četi Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Njegove vojne sposobnosti testirane su na početku raspada Jugoslavije, na ratištima u Hrvatskoj.   

Nekadašnja glavna haška tužiteljica opisala ga je kao "veoma, veoma opasnog čovjeka".  

Identičan, ako ne i gori opis, dale su žrtve koje su imale nesreću da se suoče s Mladićem licem u lice.

Ja sam taj

Pod Mladićevom palicom, VRS je sijala strah i smrt, što je utvrđeno presudama Haškog tribunala.

Glavni grad Sarajevo je držan pod opsadom preko tri godine, a gradovi poput Foče, Prijedora i Višegrada su etnički očešćeni od nesrpskog stanovništva.

Nakon što je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u BiH i Hag podigao optužnicu, Mladić se skrivao po brdima i planinama Bosne i Hercegovine i Srbije. Dugo su ga skrivale srbijanske obavještajne službe, a početak krvnikovog kraja došao je 26. maja 2011. godine.

Pripadnici specijalne jedinice policije Srbije pronašli su starijeg muškarca u selu Lazarevo. Na pitanje policajca da se identificira, Mladić je kazao: “Ja sam onaj kojeg tražite. Ja sam Ratko Mladić.”

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a mnogi su se pribojavali scenarija ´Slobodan Milošević´.

General iz Kalinovika je ipak dočekao presudu, a njegove žrtve nadaju se da će danas dočekati pravdu i barem minimum satisfakcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.