BIH

Najmlađi logoraš Maid Ahmetović podrška kolegama na izricanju presude u Hagu

Fena

21.11.2017

Prvostepenu presudu koja će biti sutra izrečena bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu pratit će jedan od najmlađih logoraša u Bosni i Hercegovini, Visočanin Maid Ahmetović, koji je u logoru bio zatvoren s četiri godine života.

Zatvoren u logoru

Sa Savezom logoraša u BiH u Hag je jučer krenuo autobusom, a noć pred presudu provodi u Roterdamu gdje su ih ugostili predstavnici Islamskog kulturnog centra BiH u ovom gradu.

Ahmetović za Fenu kaže da je bio zatvoren u logoru HVO-a u Kreševu, gdje je njegova porodica živjela prije rata.

- U Hag sam došao da pružim podršku onima koji su pod Mladićevom komandom bili zatvoreni u logore i koji su preživjeli ono što nijedan čovjek ne zaslužuje - naveo je Ahmetović, dodajući da logoraši razumiju muke drugih logoraša, bez obzira gdje su bili zatvoreni i koja je vojska upravljala tim logorom.

Naglašava da se ne sjeća svog boravka u logoru, ali da mu je majka prepričavala sva ta dešavanja.

- Nisu nas tukli, niti se iživljavali nad nama kao nad muškarcima, ali smo bili zatvoreni, često smo bili bez hrane. U logoru sam bio s majkom, u selu Rakova Noga, u kući gdje su zatvorene žene i djeca - istakao je Ahmetović.

Prije odvođenja u logor, navodi Ahmetović, vojnicu su im dolazili kućama gdje su im govorili da će ih ubiti. Nakon toga su odvedeni u logor u kojem su zatvoreni oko devet mjeseci.

On je s majkom razmijenjen u selu Tušnjići kod Visokog.

Preživio torturu

Da boravi u logoru, a da ne bude tučen nije bio slučaj s njegovim ocem, Vahidom. On je također zatvoren u Kreševu, ali je preživio torturu kao i svi drugi muškarci u logorima.

- Rijetko pričamo o tim dešavanjima, nerado se sjećamo tih godina, ali otac je, prema njegovim pričama, teško preživio zatvaranje u logoru - dodao je Ahmetović.

Smatra da će sutra biti zadovoljena pravda i da će uskoro biti otkrivene sve istine o dešavanjima u BiH početkom devedesetih godina te da će to biti ''zdrav'' temelj za ''zdraviju'' budućnost kakvu zaslužuju svi, a posebno mladi.

- Bez suživota nema napretka. Mi smo pametan narod, širokih shvatanja koji mora i zna zajedno živjeti - poručio je Ahmetović.

Ratku Mladiću, kojeg Haški tribunal tereti za genocid i najteže ratne zločine, presuda će biti izrečena sutra. Prema optužnici, Mladić se tereti za genocid u Srebrenici i još šest općina u BiH, progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a.

Suđenje je počelo 2012. godine. Za dokazivanje navoda optužnice Tužilaštvo u Hagu je saslušalo oko 170 svjedoka i vještaka, a odbrana oko 200. Mladić se nalazi u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.