BIH

Od izvještača "Dnevnog avaza" iz Haga: Žrtve traže najstrožiju kaznu za krvnika Mladića!

Mladić: Nema hrabrosti da se suoči s istinom

Piše: Almasa HADŽIĆ

22.11.2017

Almasa HADŽIĆ Specijalni izvještač "Dnevnog avaza" iz Haga

Ljekarski pregled

Najveći zlikovac  

- Dijele nas 24 sata od presude najvećem ratnom zločincu Balkana, ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću. Nesretna sam što je moja općina Bratunac izuzeta iz optužnice. Pod komandom ovog zlikovca u Bratuncu su 1992. godine nestale 603 osobe, a u genocidu u Srebrenici 2.081 osoba. Nastranu razaranja, pljačke, silovanja, rušenja. Ne postoji dužina zatvora koja može umanjiti zločin koji je činio – kazala nam je Sinanović.

U Hagu se, u vrijeme izricanja presude Ratku Mladiću, pred Tribunalom najavljuje prisustvo nekoliko stotina članova porodica žrtava, kako iz BiH tako i iz Holandije, Njemačke, Švicarske…

U Hag su doputovali i predstavnici mnogih mirovnih organizacija i udruženja iz cijele Evrope, ali i veliki broj novinara najpoznatijih TV kuća iz svijeta, kao i printanih medija, koji će pratiti današnje izricanje presude Mladiću.

Mehmedović: Želim biti u sudnici, da moji ubijeni sinovi znaju da se majka bori za njih 

- Kaznu Mladiću doživljavam kao zakasnjelu pravdu. Nadam se da će ga osuditi na doživotnu robiju i stoga mu želim dug život, da pati, kao što mi patimo. Znali smo da je kukavica koja je jaka samo u čoporu. Lako je bilo u čoporu ubijati nevinu djecu, ali kada se sam treba suočiti sa svojim djelima, kukavica ne smije. Oni koji ga veličaju, veličaju svoju historijsku sramotu. Želim biti u sudnici kada mu budu izricali kaznu, da moji ubijeni sinovi znaju da se majka bori za njih – kazala nam je Hatidža Mehmedović, koju smo jučer pronašli između dva avionska leta na putu u Holandiju.

Doputovali predstavnici udruženja iz RS

Avionom iz Beograda jučer je u Hag doputovalo 35 predstavnika boračkih udruženja iz RS, kao i Mladićev advokat Miodrag Stojanović. Saznajemo da se u vrijeme izricanja presude, pred Tribunalom,najavljuje prisustvo većeg broja članova boračkih udruženja i organizacija iz RS, koji će doputovati u privatnoj organizaciji.

Mladićev sin Darko jučer oko 18 sati viđen je kako s još dvojicom ljudi ulazi u zgradu Tribunala. Koji su razlozi posjete, teško je saznati, premda ne bi iznenadilo da su u pitanju bili neki pregovori. Začuđujuće je da u to vrijeme neko posjećuje Tribunal, s obzirom na to da ni sudije ni tužioci tada nisu na svojim radnim mjestima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.