BIH

Dr. Čavaljuga na čelu Medicinskog fakulteta

S. KURT

22.11.2017

Dr. Semra Čavaljuga izabrana je danas za dekanesu Medicinskog fakulteta u Sarajevu. 

Nakon što je jučer v.d. dekanese dr. Amela Kulenović dala ostavku, a prethodno ju je suspendirao i sam rektor UNSA Rifat Škrijelj, sjednicu je sazvala dr. Svjetlana Radović, kao najstarija profesorica Fakulteta.

Na trajnom glasanju, članovi NNV, u proširenom sastavu, izglasali su dr. Čavaljugu za novu dekanesu i na tu odluku saglasnost treba dati rektor Škrijelj.

No, zapravo tu mogu nastati problemi, jer je on jučer izjavio da se najprije izabere vršilac dužnosti dekana, raspiše novi konkurs, pa imenuje dekan.

O tu se njegovu odluku oglušilo Naučno-nastavno vijeće.

Zanimljivo je da je dojučerašnja dekanesa Kulenović konkurs za svog nasljednika/nasljednicu raspisala u ponedjeljak, te je konkurs važeći dvije sedmice.

Do jučer je još bio na internet-stranici Fakulteta. Do ovog ekspresnog izbora došlo je nakon višemjesečnih nastojanja Sebije Izetbegović da slomi dr. Kulenović i na njeno mjesto postavi dr. Čavaljugu.

O tome je vrlo jasno progovorila i dojučerašnja dekanesa dr. Kulenović u pismu upućenom rektoru. Ona je navela da je njenoj suspenziji doprinijela odluka da se drži Zakona o visokom obrazovanju KS

- Zbog takvog mog stava počele su aktivnosti - narodski rečeno "kuhanja", koje su dovele do organiziranja potpisivanja peticije. Nekoliko kolega mi je došlo da se opravda što su dali svoj potpis, jer kako oni kažu, ne smiju se igrati sa svojom funkcijom ili čak radnim mjestom - istakla je v. d. dekanese Medicine.

Ona je istakla da je od njenog imenovanja na Medicinskom fakultetu uspostavljen „paralelni sistem upravljanja“ i izrazila sumnju da Fakultetom ne upravlja ni NNV, ni dekan, ni Univerzitet, nego neki „izmješteni centri moći“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.