BIH

Divjak za Avaz.ba: Pravednost je pobijedila, ne i pravičnost, valjda je falila još jedna kost Bošnjaka

E. Ma.

22.11.2017

Pravednost je pobijedila, pravičnost nije – kazao je za Avaz.ba penzionisani general Armije R BiH Jovan Divjak, komentirajući presudu Haškog tribunala, u kojoj je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Divjak je potcrtao da je ovom presudom pravda djelimično potvrđena, u smislu da je od 11 tačaka optužnice potvrđeno njih deset. 

- Potvrđene su tačke za ratne zločine i za genocid u Srebrenici. No, kako je Sud ocijenio, nije bilo dovoljno podataka i elemenata za genocid u još šest općina. Falila je valjda jedna kost više jednog Bošnjaka da se prizna genocid u preostalih šest općina – kazao je Divjak.

Kako je rekao, za žrtve koje su izgubile svoje najmilije, nijedna presuda nije odgovarajuća.

- On je zaslužio ovu kaznu. Presuda za genocid je potvrda onog što su građani BiH da od 1992. do kraja rata svakodnevno proživljavali, civili su uvijani, gradovi svakodnevno granatirani, pripadnici međunarodnih sila uzimani su za taoce. Ova presuda pokazuje čovjeka koji se nije ponašao prema pravilima rata. Ne mogu biti zadovoljne žrtve, no međunarodno priznanje za genocid u Srebrenici je nešto što se mora u budućem vremenu prihvatiti od strane Srbije i Republike Srspke. - kazao je Divjak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.