BIH

Alić: Presuda Mladiću potvrdila razmjere zločina počinjenih u BiH

Fena

22.11.2017

Predsjednik Fondacije "Istina Pravda Pomirenje" Sinan Alić smatra da je kazna doživotnog zatvora izrečena Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nedvosmisleno potvrdila razmjere zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini u periodu 1992. do 1995. godine, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti i teška kršenja zakona i običaja ratovanja.   

Komentirajući značaj ove presude u kontekstu tranzicijske pravde, suočavanja s prošlošću u BiH i neophodne katarze, Alić je za Fenu kazao da se radi o procesima koje treba njegovati i permanentno ohrabrivati, te da bi sudski utvrđene činjenice trebale biti presudne u tom pogledu.

Izrazio je očekivanje da će dio bh. javnosti, uključujući i zvaničnike koji negiraju zločine počinjene u BiH, konačno shvatiti pogubnost vlastitih zabluda kao i činjenicu da se negiranjem zločina, zapravo, produbljavaju rane koje su nanesene u periodu 1992.-1995.

Alić je stava da narod(e) ne treba optuživati, ali da ih treba prozivati za neodgovornost, za šutnju i solidarisanje sa zločincima, čije se 'zasluge' nerijetko veličaju, a oni promoviraju u 'heroje'.

- Ako se to na pravi način shvati i ako presuda Mladiću bude ubrzala proces istinske katarze, onda će to biti u funkciji opće dobrobiti - kazao je Alić, navodeći da će u suprotnom svi biti na gubitku.

Prema njegovim riječima, ova kao i druge presude za ratne zločine počinjene na tlu BiH, trebale bi biti u funkciji stabiliziranja ukupnih prilika u zemlji i regionu, a da bi BiH, uporedo sa sankcioniranjem počinilaca zločina, trebala krenuti putem izgradnje bolje i prosperitetnije budućnosti za sve njene građane i narode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.