BIH

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda povećan u prvih devet mjeseci ove godine

Sa sjednice: Najviše uvozimo iz Njemačke

Piše: E. H.

22.11.2017

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, u prvih devet mjeseci ove godine dostigao je vrijednost od oko 57 miliona KM, dok je uvoz premašio brojku od 104 miliona KM, naglašeno je danas na sjednica Odbora Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).  

- Tokom devet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, došlo je do povećanja i uvoza i izvoza – pojašnjeno je.

Naglašeno je da su najznačajnija izvozna tržišta bila Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Kosovo, dok je najveći uvoz zabilježen je iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Mljekarska industrija Bosne i Hercegovine, kako je istaknuto na sastanku, proteklih nekoliko godina je zabilježila povećanje proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka.

- Kada je riječ o preradi, posmatrajući period od 2013. -2016. godine proizvodnja konzumnog mlijeka je smanjena sa 141.405 tona na 124.627 tona (12 posto), dok je proizvodnja jogurta i ostalih fermentisanih proizvoda zabilježila povećanje i u prošloj godini je dostigla skoro 40.000 tona. Osim toga, povećana je i proizvodnja pavlake i milerama za 52 posto, te sira za 8 posto – istaknuto je na sjednici.

Grupacija je usvojila Smjernice rada za narednu godinu, kroz koje će se raditi na riješavanju problematike u ovom sektoru te promociji sektora prerade mlijeka na domaćem i inostranom tržištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.