BIH

Kulenović: Medicinskim fakultetom upravlja izmješteni centar moći

S. KURT

22.11.2017

Razrješenje, suspenzija, ostavka – rezultati su jučerašnjeg sastanka rektora Univerziteta u Sarajevu dr. Rifata Škrijelja s rukovodstvom Medicinskog fakulteta.

Rektor Šrijelj donio je odluku da razriješi vršiteljicu dužnosti dekana Amelu Kulenović te da je suspendira s pozicije do sjednice Vijeća fakulteta, a potom je Kulenović podnijela ostavku rektoru.

Novi konkurs

Sastanak se završio burno, baš kako je i počeo, jer se na Medicinskom fakultetu pojavila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović s najodanijim saradnicima Enrom Suljić i Mirzom Dilićem. Bez najave oni su upali na sastanak, a iza zatvorenih vrata čule su se mnoge optužbe na račun v. d. dekana Kulenović.

Rektor Škrijelj na kraju je presudio i smijenio dekanesu Kulenović jer „nije izvršavala zadatke predviđene Zakonom o visokom obrazovanju KS“ te je, prema ocjeni rektora, „bez odluke Vijeća Medicinskog fakulteta poništila stari i raspisala novi konkurs za dekana“. 

No, Amela Kulenović tvrdi suprotno.

- Konstantno sam imala pritiske da se određene aktivnosti u Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta odvijaju mimo zakona, počevši od samog ustroja NNV-a do stavljanja tačaka dnevnog reda koje se ne mogu postavljati na način koji se to od mene tražilo - navela je Kulenović.  

Ona ističe da je upravo njena odluka da se drži zakona dovela i do smjene, odnosno suspenzije.

- Zbog takvog mog stava počele su aktivnosti, narodski rečeno kuhanja, koje su dovele do organiziranja potpisivanja peticije. Nekoliko kolega došlo mi je da se opravda što su dali svoj potpis, jer, kako oni kažu, ne smiju se igrati svojom funkcijom ili čak radnim mjestom - ističe v. d. dekana. 

Peticiju koju spominje jučer je kolegama ljekarima i profesorima Medicinskog fakulteta ponudila lično Sebija Izetbegović.

Paralelni sistem

Kulenović upozorava na to da je od njenog imenovanja uspostavljen „paralelni sistem upravljanja“ fakultetom, i to kroz Koordinacioni odbor KCUS-a i šefova katedri kliničkih predmeta.

- Zato se postavlja pitanje ko može imati takav utjecaj. Izgleda da Medicinskim fakultetom ne upravlja ni NNV, ni dekan, ni Univerzitet, nego neki izmješteni centri moći - ističe Kulenović.

Zašto se traži smjena Vojnikovića

Kako „Avaz“ saznaje, rektor Škrijelj zatražio je smjenu i sekretara Medicinskog fakulteta Benjamina Vojnikovića. On je već 35 godina zaposlen na fakultetu, a 20 na mjestu sekretara, i upozoravao je na sve nezakonite radnje koje su se u proteklih nekoliko mjeseci dešavale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.