BIH

I danas brojne reakcije na presudu zločincu: Mladić je nanio štetu cijelom svijetu

Piše: Avaz.ba

23.11.2017

Američki Stejt department saopćio je da je primio k znanju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine izrečenu Ratku Mladiću.

Ta reakcija je u odnosu na ostale, koje su se mogle čuti u SAD, bila prilično neodređena, konstatirao je Glas Amerike. 


Bolja budućnost

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sjećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i "da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region".

Kako prenosi VOA, na presudu su reagirali i senatori.  

Ben Kardin (Cardin) iz Odbora za vanjske poslove Senata i član američke Helsinške komisije pozdravio je presudu, ali kako je rekao - sjenku baca to što Mladića mnogi na Balkanu i dalje smatraju herojem i to što se pojedini svjetski lideri - poput sirijskog, ponašaju isto i za zločine prolaze nekažnjeno.

Predsjedavajući Helsinške komisije, senator Rodžer Viker (Roger Vicker), rekao je da se nada da će presuda spriječiti reviziju historije i doprinijeti pomirenju.

Profesor Univerziteta Džons Hopkins (Jones) i ekspert za Balkan Danijel Server (Serwer) ocjenjuje da je presuda "najbolji mogući, ali istovremeno i nezadovoljavajući ishod".


On je u svom blogu podsjetio da se na Haški sud na Balkanu ne gleda blagonaklono zbog pojedinih oslobađajućih presuda, ali da je Tribunal baziran na principima da će prije da oslobodi nekog ko je kriv, nego da osudi nekog ko je nevin i da tako treba da bude.

Ipak, Server zaključuje da je najveća korist od tog suda bila što se oni koji su optuženi za ratne zločine nisu poslije bavili politikom - osim u slučajevima BiH, Hrvatske i Kosova.

Najvažnjiji događaj

Nekadašnji komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis (James) ocjenjuje za VOA da je ova presuda najkonkretniji i najvažniji događaj u historiji svjetskog pravosuđa, a za Mladića kaže da je "zao čovjek koji zaslužuje da ostatak svog života provede u zatvoru i razmisli o tome koliku je štetu nanio cijelom svijetu".


Džejms Stavridis. Džejms Stavridis

Ričard Kauzlarić (Richard), nekadašnji američki ambasador u BiH, za Glas Amerike kaže da je, poput mnogih ljudi, bio lično angažovan oko presude Ratku Mladiću i da je čekao ishod.

On se nada da će doživotna zatvorska kazna Mladiću omogućiti da razmisli o tome koliko je štete nanio svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.