BIH

18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja 'Kao nekad pred Božić 2017“

Avaz.ba

23.11.2017

Dr. sc. Marijo Pejić, autor i utemeljitelj Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić“: „Festival Kao nekad pred Božić“ postao je jedan od kulturnih simbola multinacionalne, multikulturalne i multikonfesionalne domovine Bosne i Hercegovine“ 

18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2017“ održat će se 6. 12. 2017. godine u dvorani „DOM MLADIH“, Skenderija, u Sarajevu.

Smotra 'Kao nekad pred Božić' posvećena je najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. Muzičko-scenski spektakl 'Kao nekad pred Božić' osmišljen je kao centralna predbožićna manifestacija u BiH, koja se održava u Sarajevu, glavnom gradu BiH.

- Vizija i misija Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić“ podrazumijevaju da se katolička tradicija i hrvatski kulturni identitet u Sarajevu i BiH, u cjelini duhovnog i materijalnog, sačuvaju u savremenom bosanskohercegovačkom društvu kao integralni dio bosanskohercegovačkog identiteta. Ovaj festival, zapravo, harmonizira osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu u BiH i osjećaje pripadnosti i privrženosti multinacionalnoj, multikulturalnoj i multikonfesionalnoj domovini Bosni i Hercegovini, u kojoj taj narod stoljećima živi zajedno s pripadnicima drugih etnija i konfesija. Ti osjećaji, kao i civilizacijska vrijednost svijesti i odlučnosti da se živi među drugačijima i različitima u zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini, na razini iskrene (nepolitizirane) emocije oduvijek su prirođeni prosječnom građaninu hrvatske narodnosti u Bosni i Hercegovini - poručuje dr. sc. Marijo Pejić, autor i utemeljitelj Festivala „Kao nekad pred Božić“.

Ulaznice za Festival „Kao nekad pred Božić“ mogu se kupiti na biletarnici „Doma mladih“ (plato „Skenderija“) od 27. 11. 2017. godine .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.