BIH

"Budući penzioneri": Masovne demonstracije zbog netransparentnog donošenja Zakona o PIO/MIO

Avaz.ba

24.11.2017

Inicijativni odbor Udruženja građana "Budući penzioneri" uputio je dopis institucijama vlasti u FBiH u kojem najavljuju  demonstracije mnogo većih razmjera zbog nedopustivo netransparentnog donošenja veoma važnog reformskog zakona, Zakona o penzijskog i invalidskom osiguranju.

Dopis prenosimo u cijelosti.

Uvaženi, 

Zbog nedopustivo netransparentnog donošenja veoma važnog reformskog zakona, Zakona o penzijskog i invalidskom osiguranju, mi iz Inicijativnog odbora Udruženja građana "Budući penzioneri" najoštrije protestvujemo i odmah sada najavljujemo DEMONSTRACIJE mnogo širih i većih razmjera nego što su to priredili sadašnji penzioneri, ako se ovaj zakon ovakona brzinu i uz PRITISAK donese.

Ovo je volja većine građana s kojima komuniciramo i s kojima ovih dana osnivamo ovo naše udruženje. Ako se Vlada FBiH uplašila pritiska, molimo sve naše parlamentarce koje smo mi birali da ne dozvole ovu prevarantski i sramnu nakanu Vlade FBiH i glasat ćemo protiv onih političkih stranaka na opštim izborima iduće godine, koje budu glasale po ovakvoj proceduri, gdje nema javne rasprave i gdje nema normalnog ulaganja amandmana.

Mi pripadamo različitim političkim strankama i naš glas će biti zavisan od ishoda ovog našeg traženja, a tražimo samo normalnu proceduru za važan reformski zakon, sa provođenjem javne rasprave u razumnom vremenskom periodu. I mi se slažemo da hitno udovoljite samo najugroženijim kategorijama penzionera, pogotovo onima sa minimalnim penzijama, ali neka to ide u vidu malih izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji će važiti od Nove godine.

Paraleleno s tim voditi normalnu proceduru usvajanja novog, ovako važnog reformskog zakona. Molimo predsjedavajuće jednog i drugog doma da dostave svim članovima oba doma parlamenta Federacije ovaj naš dopis prije održavanja bez zakazanih sjednica na domovima i da ne budu saučesnici u prevarantskim i sramnim radnjama - pišu u dopisu Udruženja građana "Budući penzioneri" koje potpisuju članovi inicijativnog odbora: Ibrahim Jaganjac, Ekrem Spahić, Goran Jozić, Uzeir Akšamlija, Drago Simić, Osman Ustalić i Mustafa Osmanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.