BIH

Ko je izdao naredbu da policija spriječi prolazak prevarenih kupaca pored Kantonalnog tužilaštva TK?

E. Sk.

24.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Članovi Udruženja građana „Stambeno-poslovni objekat 15. maj“ iz Tuzle organizirali su  mirnu protestnu šetnju od naselja Sjenjak do Gradske uprave, Kantonalnog tužilaštva TK, Građevinskog preduzeća „Giprom“ i Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Njihova agonija traje, bezmalo, deset godina. Naime, prije deceniju su otplatili svoje stanove i poslovne prostore, ali još uvijek nikada nisu uselili u njih, jer objekat nije završen.

- Imam informaciju da su predstavnici „Centralnog grijanja“ i „Vodovod i kanalizacije“ došli u obilazak zgrade kako bi vidjeli mogućnost spajanja na mrežu. Također, jutros smo vidjeli i mehanizaciju s kojom su počeli radovi na garažama. Dakle, radovi su krenuli, ali dosadašnja iskustva daju nam za pravo da nemamo nikakvog povjerenja da će se postignuti dogovor i ispoštovati – kaže Mirsad Šuvalić, predsjednik UG „SPO 15. maj“ Tuzla.

Mirni protesti su zaustavljeni ispred sjedišta Kantonalnog tužilaštva TK. Naime, prevareni kupci su pješačkom zonom namjeravali proći pored sjedišta te institucije, ali im se na tom putu ispriječio kordon policije.

- Nisu nam dozvolili prolazak iako je skup najavljen. Iznenađen sam reakcijom i mogu reći kako je ovo sramota. Jer, da su iz Kantonalnog tužilaštva TK ovako reagirali i uhapsili krivce i kriminalce, mi ne bi bili na ulici. Pozivam uspavane neradnike iz Kantonalnog tužilaštva TK da konačno počnu raditi svoj posao i institucionalno rješavaju probleme građana. Ukoliko to ne počnu u skorije vrijeme, broj ljudi na našim protestima će biti veći, jer nas je svakim danom sve više i više – kaže Šuvalić.

U prolazu smo mogli čuti kako će organizatori protesta dobiti prekršajne prijave zbog zaustavljanja saobraćaja, ali Mirsad Šuvalić kaže kako jedva čeka da na sudu čuje ko je izdao naredbu da policija zaustavi prevarene kupce.

- Policajci nisu imali pismenu naredbu o tome ko je tražio da nam se spriječi prolazak. Nisu nam dali ni odgovor ko im je to naredio. Imam osjećaj da je odluka donesena samoinicijativivno zbog interesa nekih pojedinaca. Oni su napravili problem, a mi njihov potez doživljavamo kao prijetnju. Mi nismo huligani, ne pravimo probleme, a oni su poslali policiju na narod – kaže Mirsad Šuvalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.