Vozači, oprez: Na jugu i zapadu zemlje jaki udari vjetra

Saopćenje BIHAMK-a

Vozači, oprez: Na jugu i zapadu zemlje jaki udari vjetra

Na većini puteva u BiH jutros se saobraća po mokrom i klizavom kolovozu, pa savjetujemo oprezniju vožnju. 

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima:Livno - Kupres i Glamoč - Livno. Sitniji odroni zemlje ili kamenja učestali su na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prijevoja. 

Izdvajamo putne pravce: Mostar - Doljani, Jablanica - Prozor, Sarajevo - Foča, Rogatica - Višegrad, Novi Travnik - Bugojno i Turbe - Banja Luka. Na dionicama u zapadnim i južnim krajevima naše zemlje upozoravamo na jake udare vjetra. Vozače na svim putnim pravcima savjetujemo da vožnju prilagode uvjetima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povodom praznika Dana državnosti BiH, večeras do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo - Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Sutra (27.11.) počinju radovi na rekonstrukciji dilatacija na vijaduktu Briješće na dionici magistralnog puta M-17 Rajlovac - Stup. Za vrijeme izvođenja radova, saobraćaj će na vijaduktu Briješće biti obustavljen i preusmjeren na kružni tok u ulici Safeta Zajke.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-5

Ljubogošta - Pale, zbog izvođenja radova u tunelu Kalovita Brda, saobraćaj je u tunelu potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Hrenovica - Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

M-14.1

Brčko - Bijeljina (od fabrike Pirometal do Šljunkare) u naselju Gredice, od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

M-16

Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-461a Srebrenik-Orahovica Donja, zbog rekonstrukcije kolovoza od raskrsnice za Brnjičane do raskrsnice za Moranjce od 07 do 19 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

KANTON SARAJEVO

- Zbog održavanja fudbalske utakmice, danas u vremenu od 10 do 16 sati, doći će do obustave saobraćaja u ulici Zvornička (od raskrsnice sa ulicom Azize Šaćirbegović do raskrsnice sa ulicom Hamdije Čemerlića) i Topal Osman Paše (od raskrsnice sa ulicom Kemala Kapetanovića do raskrsnice sa ulicom Zvornička).

- Zbog izvođenja radova na sanaciji saobraćajnice u ulici Avde Palića, na dijelu od deponije Smiljevići prema Zabrđu, od 08 do 16 sati potpuno je obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Adema Buće-Briješće brdo-Safeta Zajke i obratno.

-Zbog radova na izgradnji kanalizacione mreže i rekonstrukciji vodovodne mreže, u vremenu od 08 do 16 sati, za saobraćaj se zatvara dio ulice Emerika Bluma (od raskrsnice sa ulicom Trnovska do raskrsnice sa ulicom Splitska). Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava u alternativne pravce: Emerika Bluma-Trnovska-Zagrebačka-Splitska i Splitska-Trnovska-Zagrebačka.

- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

- Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale,na snazi je privremena obustava saobraćaja u ulici Azize Šaćirbegović (od raskrsnice sa ulicom Safeta Hadžića do raskrsnice sa krakom ulice A. Šaćirbegović- Milana Preloga). U ulicama Zvornička i Safeta Hadžića u zoni raskrsnice ulica Zvornička, A. Šaćirbegović, Safeta Hadžića, Triglavska i Put Mladih Muslimana, saobraćaj se ograničava na dvije saobraćajne trake, za odvijanje saobraćaja u dva smjera i funkcionalnog odvijanja saobraćaja raskrsnice i protoka vozila iz ulica: Triglavska i Put Mladih Muslimana.

- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Mustafe Pintola, Logavina, Zmaja od Bosne (raskrsnica sa ulicom Hamdije Čemerlića) i Muse Ćazima Ćatića.

MOSTAR

- Zbog radova na izgradnji lokalne ceste Avenija-most Sutina-ul.Maršala Tita, izmjenjen je režim saobraćaja na potezu raskrsnice R-5 (kružni tok) na ukrštenju lokalne ceste Avenija-most Sutina i ulice Maršala Tita (Sjeverni ulaz u grad-Zalik).

- Zbog radova izmjenjen je režim saobraćaja od kružnog toka (ukrštanje ulica Kralja Tvrtka i Kralja Zvonimira) do Rondoa.

-Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića.

BIHAĆ

- Zbog izgradnje poslovnog objekta na Trgu Maršala Tita, saobraća se jednom trakom.

- Zbog izvođenja neophodnih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Darivalaca krvi kod raskrsnice sa ulicom Sarajevska, a saobraćaj je preusmjeren kroz ulice Muse Ćazima Ćatića i Harmanskom.

JAJCE

Zbog izvođenja sanacionih radova potpuno je obustavljen saobraćaj od kružnog toka u ulicu H.V.Hrvatinića.

ZENICA

- Zbog radova na izgradnji potpornih zidova u sklopu Projekta sanacije klizišta u naselju Vardište, za saobraćaj se zatvara dio ulice Vardište (od broja 30 do broja 58). Pješaci će moći koristi most preko rijeke Kočeve, dok će alternativni put moći koristiti vozila hitnih službi (policija, hitna pomoć, vatrogasci).

-Zbog sanacije klizišta od 07:15 do 15:30 sati, potpuno je obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Gračanica-Jezera. Saobraćaj se u vrijeme obustave odvija alternativnim pravcem preko sela Skutovo.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH