BIH

Udruženje tužilaca FBiH: Hitno staviti van snage sporne zaključke VSTV-a

Avaz.ba

26.11.2017

Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine je sa neprijatnim iznenađenjem i ogorčenošću primilo vijest o usvajanju zaključaka na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, održanoj krajem prošlog mjeseca, posebno u dijelu koji se odnosi na Zaključak broj 5., kojim se predlažu dopune člana 44. Zakona o VSTV BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudija i tužilaca bez provedenog disciplinskog postupka, saopćeno je danas.

Kako su naveli, nakon pribavljenog mišljenja u ograncima tužilaštava u FBiH, te zauzetog jedinstvenog stava na sastanku Upravnog odbora Udruženja tuzilaca FBiH, održanog 23. novembra 2017. godine, predlažu da VSTV BiH na sutrašnjoj sjednici sporne zaključke stavi van snage.

- Smatramo da je do njihovih usvajanja došlo u trenutku kontinuiranih napada na državne pravosudne institucije koje dolaze iz političkih struktura. Ovakvim potezom pokazana je nepromišljenost, te su otvorena vrata špekulacijama da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH podleglo političkim utjecajima, napadajući usvojenim zaključcima na dostojanstvo, čast, ugled i moralni integritet tužilaca, koji su i u ratu časno i zakonito vršili svoje funkcije - kazali su iz Udruženja tužilaca FBiH.

Navode da neprijatno iznenađuje i činjenica da su svi koji su reagovali na donesene zaključke na nedemokratski način okarakterisani kao "destruktivni i rektrogradni oportunenti VSTV-a", što dovoljno govori o nedostatku spremnosti za preispitivanje stava kojeg je u zaključcima utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

- Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine sa zabrinutošću konstatuje da doneseni zaključci mogu ozbiljno narušiti integritet VSTV BiH, kao samostalne i nezavisne institucije i ozbiljno poljuljati povjerenje građana u ovu instituciju za čiji integritet smo se uvijek zalagali i borili - saopćili su Upravnog odbora ovog udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.