Bivši svećenik i franjevac Dalibor Milas o "molitvenom skupu" Prliću i drugima

Avaz.ba
27.11.2017 07:47

Doktorant univerziteta u Gracu, građanski aktivist i bivši svećenik, franjevac Dalibor Dado Milas oglasio se povodom sutrašnjeg "molitvenog skupa", mise i paljenja svijeća u Mostaru, uoči izricanja drugostepene presude "hrvatskim uznicima" u Hagu, odnosno najvišim vojnim i političkim zvaničnicima tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne na čelu s Jadrankom Prlićem.

Događaj su organizirali Udruženje "Hrvatsko srce nade" iz Mostara, Odjel za branitelje HVO Domovinskog rata Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Fondacija za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO.

"Još jedan klasičan primjer manipulacije i politizacije religije i vjerskih osjećaja. Živo me zanima zašto još nikome od religijskih poglavara nije palo na um organizirati molitvu ili liturgiju za sve one nedužno ubijene (i silovane i zlostavljane i protjerane) u ime "naših" političkih tvorevina i projekata koji uopće nisu bili dostojni ljudskih života i suza? Kad ćemo doći pameti, pa se iskrena srca ispričati svima onima koji su propatili zbog naših sebičnih političkih ideja i javno se pomoliti ne samo za "naše" nego i za "njihove"? Ovakve manifestacije nikad nisu donijele ništa dobro. No, što i očekivati od šampiona promašenog smisla?", napisao je Milas na društvenim mrežama.

Smatra da "nije ni čudo što broj ateista u BiH raste, jer je ljudima muka od ovakvih lakrdija".

Milasove promocije i predavanja imali su nezapamćenu posjećenost u Mostaru.

Njegovi društveno-politički stavovi su 2015. izazvali lavinu komentara njegovih neistomišljenika, pa je na kraju odselio iz Hercegovine.

NA VRH