BIH

Tribunal pred zatvaranjem vrata, sutra presuda Prliću i ostalima: Hoće li šestorka proći kao Mladić?

Hrvatska šestorka: Zločine provodili uz znanje Tuđmana

Piše: S. NUMANOVIĆ

28.11.2017

Hoće li Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) neke od svojih velikih grešaka „ispraviti“ tokom izricanja presude šestorici optuženih bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem?

Mediji u Zagrebu proteklih su dana naglašeno špekulirali da bi Prlić, koji je bio predsjednik „hrvatske republike Herceg-Bosne“, te Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić sutra mogli platiti i za grijehe Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i još nekih političkih i vojnih čelnika Hrvatske.

Izdvojena mišljenja

U prvostepenoj presudi šestorci, Sudsko vijeće kaznilo je optužene s ukupno 111 godina robije. Od tri člana, čak su dvojica u određenim tačkama presude izdvojila ili iznijela oprečan stav. Vijeće su činili sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti), kao predsjedavajući, te Arpad Prandler i Stefan Trešel (Trechsel), članovi Vijeća.

- Presuda ima 2.629 stranica u šest svezaka, a ima i četiri dodatka, kao i djelimično suprotna ili izdvojena mišljenja sudije Trešela i moje, što zorno prikazuje složenost ovog predmeta – naveo je Antoneti tokom čitanja sažetka prvostepene presude, 29. maja 2013. godine.

Iako je zvanični Zagreb (populistički) proteklih dana isticao nadu da bi šest optuženih u konačnoj, pravomoćnoj presudi moglo biti oslobođeno, takve su nade prilično slabe. Ponajviše zbog činjenica da se Sudsko vijeće u izricanju kazne Prliću i ostalima pozivalo i na neke od ranijih presuda ICTY-a, poput kazne Mladenu Naletiliću, naprimjer. U prvostepenoj presudi navedeno je i ovo:

- U osmišljavanju i ostvarivanju zajedničkog zločinačkog cilja, jedna grupa hrvatskih javnih ličnosti, među kojima se ističu Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, postigla je međusobni dogovor. Iz svih činjeničnih i pravnih zaključaka koje je Vijeće izvelo, proizlazi da su se organi, strukture i ljudstvo HVO-a koristili radi ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja.

Sve snimao

Upravo taj stav presude daje razloga zvaničnom Zagrebu za brigu, mada njeni osnovi i nisu baš čvrsti.

Sudija Antoneti u svom obrazloženju stavova drugačijih od onih dvojice kolega iz Vijeća vrlo je detaljno naveo u čemu se ne slaže s odlikom većine ili joj se protivi. U tom dokumentu, naprimjer, ime Franje Tuđmana spominje se skoro 500 puta. Antoneti je fokus svoje elaboracije stavio na dokaze Haga koji izviru iz snimaka razgovora koje je predsjednik Hrvatske u to doba vodio.

Ističe se da je Tuđman „sve snimao“ i da su svi koji su razgovarali s njim to znali ili morali znati, jer su mikrofoni bili jasno vidljivi. No, Antoneti je ne jednom istakao da je ono što je Tuđman govorio bilo nerijetko, u raskoraku s njegovim djelima. A i iznio je rezerve prema kvalitetu prevedenog s hrvatskog na engleski jezik...

Ako osuđujuća kazna bude potvrđena, Prlić će postati najviše rangirani hrvatski političar osuđen pred Tribunalom u Hagu.

Planirano komadanje BiH 

- Vijeće je, dakle, većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939., kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda.

Ovaj hrvatski entitet u BiH trebalo je ili da se pripoji Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH, ili da postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana s Hrvatskom – jedan je od navoda iz prvostepene presude.


Odgovornost Hrvatske  

- Žalbeno vijeće zaključilo je da je “Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om” i da je “rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine“ – citat je iz pravosnažne presude Dariju Kordiću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.