BIH

Radončić: SBB će podržati novi Prijedlog zakona o akcizama koji garantira transparentno trošenje sredstava

S današnje konferencije za medije ( S. Saletović)

K. KEŠMER

28.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Savez za bolju budućnost BiH podržat će novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH, potvrdio je lider ove stranke Fahrudin Radončić na današnjoj pres-konferenciji.

Kako je kazao, jutros je održana sjednica Predsjedništva SBB-a, koja je trajala dva sata, a na kojoj su razmatrane tačke novog Prijedloga, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Zvizdićevo odugovlačenje

- SBB je već mjesecima vrlo uporno tražio i uslovljavao da će se naše ruke u Parlamentu dići za ovaj zakon kada Vijeće ministara dostavi Prijedlog zakona koji će garantirati potpunu transparentnost utroška sredstva i garantirati da se sva sredstva koja budu prikupljena idu isključivo za izgradnju cesta i autocesta u BiH. Ne znam zašto je to gospodin Zvizdić prilično nepotrebno odugovlačio, ali mi smo sada dobili Prijedlog zakona koji garantuje da će se kompletan novac koristiti za izgradnju cesta i autocesta. Također, bit će posebni, odvojeni računi – kazao je Radončić.

On je istakao da će SBB u Parlamentu BiH tražiti da se napravi i jedna zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH koja će na nivou tri mjeseca pratiti utrošak i transparentnost tih sredstava.

- Mislim da će se na ovaj način izbjeći čuvena priča kako je, gdje i na koji način utrošeno osam milijardi KM, umjesto u cestogradnju kao razvojnu granu završavale i u krpljenju budžetskih rupa – naveo je lider SBB-a.

Radončić se, također, zahvalio i predstavnicima međunarodne zajednice, posebno Vigemarku (Wigemark) i američkoj ambasadorici Kormak (Cormak) na medijaciji, koja je imala za cilj da objasni važnost donošenja ovog zakona, ali i transparetnosti na kojoj je SBB toliko insistirao.

Analize  "BH Telekoma"

Na pitanje novinara kako komentira „lobiranje međunarodne zajednice“ za ovaj zakon, Radončić je kazao:

- Veliki je interes međunarodne zajednice da stabilizira ekonomsku situaciju u BiH, da obezbijedi razvoj, euroatlanski put, transfer sredstava MMF-a, EIB-a, i to je potpuno prirodna potreba i dio njihovog posla da pomognu ovoj zemlji i mi smo na tome zahvalni – naveo je Radončić.

Upitan da li će sad ovaj zakon dobiti potrebnu većinu u Parlamentu, Radončić je kazao:

- Da bi smo dobili plasman sredstava za transportne i druge strategije koja stoja neraspoređena, uslov Međunarodnog monetarnog fonda jeste da se napravi dubinska analiza u "BH Telekomu" i "Eronetu". To će biti mnogo veći izazov za SDA, nego ovo. Lično, nadam se da ćemo imati parlamentarnu većinu, četiri puta je nismo imali – naveo je Radončić.

O ostavkama ministara SBB-a

Novinari su lidera SBB-a pitali i za ostavke ministara ove stranke nakon potpunog povlačenja iz koalicije sa SDA.

- Vi znate da gospodin Izetbegović od prošlogodišnjeg presa SDA insisitira da SBB napusti vlast. Konkretno, prije nekoliko dana su naši ministri u Krajni podnijeli ostavke, na zahtjev gospodina Izetbegovića, a čak šest poslanika u kantonalnom parlamentu iz SDA su bili protiv tih ostavki. Mi ne znamo šta se više dešava u SDA. Što se nas tiče, da budem precizan, SBB je konstruktivna opozicija na nivou države i Federacije i tako ćemo se i ponašati. Svi ministri će ponuditi ostavke i u Federaciji i na državnom nivou. Očekujem taj čuveni sastanak koji treba da se dogodi između gospodina Čovića i mene i na kojem bi trebao da mi prenese poruku da li su SDA i HDZ pronašli novu parlamentarnu većinu na nivou Federacije, a to znači i na nivou BiH – naveo je Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.