BIH

Ajnadžić s reisom Kavazovićem posjetio park Kalin hadži Alijine džamije

Fena

28.11.2017

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, muftijom sarajevskim Enesom Ljevakovićem i predstavnicima Vakufske direkcije IZ u BiH, obišao lokalitet Kalin-hadži Alijine džamije, smješten na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva gdje je okončana posljednja faza arheološkog istraživanja.

Ajnadžić je upoznao reisa Kavazovića da su investitori ovog projekta, koji ima za cilj uređenje zapuštenog kompletnog lokaliteta parka, te konzervaciju arheoloških iskopina, Općina Centar i Vakufska direkcija IZ u BiH.

U toku istraživanja pronađeno je mnoštvo značajnih arheoloških nalaza, a najviše je metalnih nalaza, kostiju, fragmenata peći, keramike iz osmanskog perioda i dosta fragmenata stakla u boji, saopćeno je iz Općine Centar.

Na terenu su također pronađeni temelji cijelog kompleksa džamije, mezaristan, mezarje sa oko trideset nišana, zatim deset santrača oko kojih se nalaze nišani različitih formi, a na jednom je pronađen i natpis na arapskom jeziku.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta "Pošta-Sud", gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje lokaliteta, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.