BIH

Poruke Mostaraca sa molitvenog bdijenja za hašku šestorku

M. Hodžić/Avaz.ba

Piše: M. H.

28.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Dan uoči izricanja pravomoćne presude šestorici bivših hrvatskih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine, koji su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optuženi za ratne zločine, u mostarskoj katedrali počelo je molitveno bdijenje za hašku šestorku.

Bdijenje u mostarskoj katedrali organizirale su neka nevladina udruženja s hrvatskim predznakom.

- Treba da bude oslobađajuća presuda za naše hrvatske generale. Nisu ništa krivi, a ima ljudi koji su krivi a oslobođeni su - kazala je Mostarka Iva Rozić.

Mostarac Bosiljko Božić je istakao da bez obzira na ishod presude, život ide dalje. 

- Ja sam prije svega pošao u crkvu. Narod očekuje oslobađajuću presudu. Možda ga je malo strah, ako ne bude takva, a više će ih pogoditi ako pojedinci budu likovali. Volio bih da je situacija u BiH drugačija, previše smo svi opterećeni - naveo je Božić.

Don Ante Brajko je uoči mise poručio da to nije nikakva politička manifestcija niti manifestacija „molitva za zločince“. 

- Mi se ne molimo za zločince, nego za ljude. Molimo se kao i svake druge večeri - naveo je Brajko.

Ispred mostarske katedrale bio je i Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, koji je izrazio uvjerenje da će haški optuženici biti oslobođeni. 

- Uvjeren sam da će se oni vratiti kućama u BiH, odnosno Hrvatsku. Kakva god presuda bila vjerujem da neće imati reperkusije na političke događaje u BiH. Pozivam sve sudionike političkog procesa da smirimo strasti i ovoj državi damu šansu da se razvija jer se moramo okrenuti budućnosti - naveo je Cvitanović.

Video: M. Hodžić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.