BIH

Žalbeno vijeće Haškog tribunala: HVO je 8. novembra 1993. godine granatirao Stari most

Avaz.ba

29.11.2017

Žalbeno vijeće Haškog tribunala (ICTY) zaključilo je da nije dokazan element krivičnog djela i ukinulo osuđujući dio za zločin "bezobzirnog razaranja gradova i sela" u odnosu na Stari most u Mostaru. Ovo je tokom današnjeg izricanja presude "Prliću i drugima" kazao Karmel Ađijus (Carmel Agius), predsjednik ICTY-ja.

Žalbeno vijeće, kako je naveo, zaključuje da nijedan razuman procjenitelj ne može doći do zaključka da je cilj HVO-a bilo da terorišu civile kada je uništen Stari Most.

Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudije Pokara (Pocar), zaključuje da, pošto je Stari most bio vojni cilj, onda se njegovim razaranjem ostvaruje sigurni vojni dobitak i ne može se smatrati da je to "bezobzirno razaranje" - istakao je Ađijus.

Naveo je da je vršeno granatiranje, ali da se radilo o vojnom cilju, jer je to značilo prekid "snabdijevanja Armije BiH".

Razaranje Starog mosta imalo je psihološki efekat na civile Mostara, zbog čega je u prvostepenoj presudi zaključeno da je to bilo "nesrazmjerno korištenje sile".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.