BIH

Reakcije svjetskih medija o Praljkovoj poruci i trovanju

Piše: A.Mi.

29.11.2017

Bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak popio je čašicu otrova nakon što mu je Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Ovaj čin odjeknuo je cijelim svijetom te brojni strani mediji pišu o ovome. Svi su ostali šokirani i pitaju se kako je Praljak uopće unio bočicu s otrovom u sudnicu.

Podsjetimo,  "Slobodan Praljak nije ratni zločinac. Odbacujem vašu presudu", rekao je Praljak, prije nego je podigao malu čašicu i iskapio je.

Čaša iz koje je pio je sačuvana, a stigla je i Hitna pomoć. Suđenje je prekinuto, za sada nema novih informacija o nastavku izricanja presude.


Mediji prenose njegovu izjavu, koju je izrekao, vičući u sudu prije nego je popio sadržaj bočice, da nije ratni zločinac. Podsjetili su za koje zločine je "šestorka", predvođena Jadrankom Prlićem ,osuđena. 

"Sudija Carmel Agius je brzo prekinuo ročište u ICTY-ju. Nije odmah potvrđeno da li je Praljak uzeo otrov, kao ni njegov zdravstveni status", piše The Sun.


Deutsche Welle podsjeća da je Praljak prvobitno okrivljen za uništavanje Starog mosta u Mostaru, ali je danas Žalbeno vijeće naglasilo da je most bio legitimna vojna meta, te da mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. 

"Sedamdesetdvogodišnji Praljak je bio posebno optužen za izdavanje naredbe za uništavanje historijskog otomanskog mosta u Mostaru iz 16. stoljeća, koji je obnovljen 2004. godine", podsjetio je DW.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.