BIH

Prisjetite se strahovitih zločina HVO-a zbog kojih su Prlić i ostali osuđeni na 111 godina zatvora

D. K.

29.11.2017

Šestorici bivših visokih funkcionera tzv. Herceg-Bosne potvrđena je prvostepena presuda, kojom ih je Haški tribunal danas osudio na ukupno 111 godina zatvora.

Drugostepenom presudom, Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoje Petković na po 20 godina. Valentinu Ćoriću Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je kaznu od 16, dok je Berislav Pušić osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.

Inače, suđenje je bilo prekinuto nakon incidenta kojeg je izazvao Praljak, koji je iz bočice popio otrov, a kasnije i preminuo u lokalnoj bolnici.

Jedan od ratnih zločina za koje su osuđeni Prlić i ostali je pokolj u Ahmićima, malom selu u srednjoj Bosni, koji su 16. aprila 1993. godine počinili pripadnici HVO-a, ubivši 116 bošnjačkih civila. 

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stjuart (Stewart). Tog petka, 16. aprila, u 5.30 sati ujutro, HVO je istovremeno napao naselja Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantići, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska.

Hrvatski stanovnici tih sela pravovremeno su upozoreni o napadu, a neki su čak i učestvovali u njemu. Hrvatske žene i djeca su evakuirani dan prije borbi.

Tog jutra, vozila HVO-a blokirala su glavne ceste, a napad je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu, gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. Male grupe od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane.

Na kraju, Ahmići su teško razoreni. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina.

Dvije lokalne džamije uništene su eksplozivima. Prema Centru za ljudska prava u Zenici, od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno ih je 180.

Počinioci su bili pripadnici sljedećih jedinica: Antiteroristička bojna Vojne Policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada "Nikola Šubić Zrinski".

Za ovaj zločin ranije je osuđen Dario Kordić na 25 godina zatvora. Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od šest do 10 godina zbog učešća u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni su krivice.

Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.