BIH

Čović: Svjesni smo da ovo nije sud pravde, već politički sud

D. K.

29.11.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas na konferenciji za novinare kako će narednih dana biti održan niz sastanaka kako bi se izbjegao bilo kakav oblik nestabilnosti u BiH.

Komentirajući današnje izricanje presude šestorici bivših visokih funkcionera tzv. Herceg-Bosne, Čović je naveo kako "smo svi jučer očekivali da će ti ljudi biti pušteni na slobodu".

- Svjesni smo da ovo nije sud pravde, već politički sud. Potrebna nam je smirenost. Ne trebamo nasjedati na bilo kakve provokacije - rekao je Čović, pozivajući na dostojanstvo u svakom dijelu BiH.

Naročito je, kaže, smirenost potrebna u područjima u kojima je bio dominantan sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Danas, više nego ikada, treba opredijeljenost hrvatskog i bošnjačkog naroda da gradimo suživot uprkos tome što se presuda može doživjeti kao dolijevanje ulja na vatru - ističe Čović.

Novinare je zanimalo je li hrvatska politika u BiH mogla učiniti nešto više za haške osuđenike.

Mogli smo svi učiniti mnogo više još prije 13 godina i sedam mjeseci kada su dospjeli u Haški tribunal. U kojoj mjeri smo pomagali i znali cijeniti, to je druga stvar - odgovorio je Čović.

Prema njegovim riječima, održivost BiH primarno ovisi o statusu hrvatskog naroda u BiH, kao najmalobrojnijeg naroda.

Mi ćemo snažnije nego ikada kroz HNS graditi evropsku BiH, kroz koju ćemo osigurati punu ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH - rekao je Čović, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

Navodi kako će BiH morati pojačati komunikaciju sa Republikom Hrvatskom.

Očekujemo kvalitetnije odnose i potrebno se što prije okrenuti budućnosti - navodi Čović.

Najavio je svoje prisustvo sutrašnjem obilježavanju 12. godišnjice Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.

Čović će, kao vrhovni komandant OSBiH, izvršiti svečano postrojavanje komandi i jedinica OSBiH, u čijem se sastavu nalaze i predstavnici hrvatskog naroda.

Opet smo se svi zajedno dogovorili da taj čin zajednički odradimo, iako će neki pokušati da na ovoj presudi naprave neku dodatnu nestabilnost - dodao je Čović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.