BIH

Žalbeno vijeće Haškog tribunala: Potvrđena kazna za zločine "Herceg-Bosne", 111 godina zatvora za Prlića i ostale

Avaz.ba

29.11.2017

Haški sud osudio je danas pravomoćno čelne ljude "Herceg-Bosne" na ukupno 111 godina zatvora.

Današnjom presudom  potvrđena je prvostepena presuda čelnicima tzv. Herceg-Bosne. Dešavanja u sudnici danas je obilježio i Slobodan Praljak, koji je, nakon što mu je izrečena kazna od 20 godina zatvora, popio otrov, a kasnije i preminuo u bolnici.

Tako je prvooptuženom Jadranku Prliću odbijena žalba u cijelosti i potvrđena prvostepena presuda od 25 godina zatvora. Žalbeno vijeće je poništilo osudu koja je Prliću stavljena na teret u vezi s rušenjem kuća i zgrada u Varešu, a ostale osuđujuće presude po tačkama optužnice su potvrđene. Bit će mu uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Bruni Stojiću je, također, potvrđena kazna od 20 godina zatvora i bit će mu uračunato vrijeme provedeno u zatvoru. Žalbeno vijeće je prihvatilo neke od navoda odbrane, posebno u vezi s uništavanjem kuća i zgrada u Varešu te nekih od zločina u Mostaru i Prozoru. Potvrđeno je njegovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Slobodin Praljak je popio otrov nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda i kazna zatvora u trajanju od 20 godina. Nakon toga je suđenje prekinuto. Praljak je prebačen u bolnicu, a kasnije i preminuo u bolnici.

Milivoju Petkoviću je potvrđena kazna zatvora od 20 godina.

Valentinu Ćoriću je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu od 16 godina zatvora.

Berislavu Pušiću je Žalbeno vijeće na kraju potvrdilo i desetogodišnju kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće Haškoga tribunala, kojim predsjedava Karmel Ađijus (Carmel Agius), ujedno i predsjednik Tribunala, danas je potvrdilo agresiju Hrvatske i međunarodni oružani sukob.

Haški sud  donio je presudu da je rukovodstvo Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu, kao i šestoricom optuženih čelnika tzv. Herceg-Bosne, bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

- Udruženi zločinački poduhvat imao je za cilj dominaciju Hrvata u tzv. Herceg-Bosni kroz etničko čišćenje muslimanskog stanovništva. Žalbeno vijeće je konstatiralo da su hiljade osoba bile žrtve zločina počinjenih od strane HVO-a. Vijeće je zaključilo da su sva šestorica bili sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu - citirao je optužnicu sudac Karmel Ađijus.

Također, presuđeno je da Stari most u Mostaru nije bio legitimna vojna meta, te da ga je srušio HVO. Konačnom presudom potvrđene su ključne tačke prvostepene presude. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.