BIH

Skandalozna ponašanja u Hagu: U sudnicu unijeta čak i bomba!

Piše: M. ČAUŠEVIĆ

29.11.2017

Nakon današnje šokantne scene u Hagu kada je Slobodan Praljak popio otrov, a potom i preminuo, podsjećamo na neke od incidenata koji su se desili u ovoj sudnici otkako ona postoji.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, ratni zločinac Ratko Mladić je bio svjedok, a jednom prilikom je od suda "tražio zubnu protezu kako bi mogao da govori, a koju je ostavio u ćeliji". 

Krvnik koji je osuđen za genocid i ratne zločine u BiH koristio je svaku moguću priliku kako bi ismijao Haški tribunal i kako bi im stavio do znanja da ih ne priznaje. 

Slobodan Milošević je, također, bio jedan od onih koji su nipodaštavali odluke Tribunala, a veoma često je znao da se "od srca" nasmije izjavama svjedoka i odlukama sudija. 

Vojislavu Šešelju je najduže suđeno. U haškom pritvoru je proveo 11 godina, a za to vrijeme mu je tri puta suđeno za nepoštivanje suda, a suđenje je prekidano i na zahtjev tužilaštva zbog ugrožene bezbjednosti svjedoka u postupku. 

Svoj jezik nije ni pokušavao sakriti pred sudijama kojima je otvoreno pokazivao koliko ih ne poštuje, a jednom prilikom je izjavio da ne želi razgovarati na engleskom jeziku te na maternjem počeo psovati. 

Sudije su znale i da ga izbace iz sudnice. 

Ni ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji služi kaznu od 40 godina zbog genocida i ratnih zločina, nije bilo strano pravljenje scena u sudnici. Poput drugih krvnika, tokom suđenja je pokušavao da opstruira rad suda.

Branko Lazarević, nekadašnji šef ekipe za uviđaje zagrebačke policije, unio je 2006. godine bombu u sudnicu Haškog suda, gdje je svjedočio, a suđenju nekadašnjem predsjedniku RSK Milanu Martiću.

- Ja sam 2006. bio svjedok na Martićevom suđenju. Kada sam dogovarao svjedočenje, haški službenici su mi rekli da ponesem u Hag zvončić, odnosno 'KB1', i uz to da ponesem nekoliko krhotina i da im tamo sve to pokažem u sudnici - ispričao je Lazarević.

- Zanimljivo da mi ni na aerodromu, a niti na mnogobrojnim pretresima prilikom ulaska u zgradu suda to nije pronađeno. Kada sam u sudnici rekao da sam donio bombu i da ću im to pokazati, oni su se iznenadili kako sam to mogao da pronesem i kroz aerodrom i kroz zgradu suda.

Eto, kada sam ja mogao da donesem bombu u sudnicu, kako onda ne bi Praljak mogao da unese par kapi nekoga otrova - zaključio je Lazarević.

Bivši portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman (Hartmann) izjavila je danas, nakon što je Slobodan Praljak popio otrov u sudnici prilikom čitanja presude, da je to već drugi put da "nedopuštena sredstva uđu u Tribunal".

- Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo vidjeli, a on je uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijeka za visok pritisak i evo sada se to desilo ponovo - rekla je Artman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.