BIH

Bakir Izetbegović o konačnoj kazni za zločine "Herceg-Bosne"

Avaz.ba

29.11.2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije nakon današnje drugostepene presude u Hagu u predmetu "Jadranko Prlić i ostali".

On je rekao da su oduvijek postojale dvije strane hrvatske politike u BiH. Kazao je da je Haški tribunal obavio ogroman posao bazirajući presude na velikim pretresima. 

- Temeljitim radom je afirmisao ugled i vratio osjećaj djelimične satisfakcije žrtvama i porodicama žrtava. To je institucija i presude treba prihvatiti iskreno i provesti ih. Posljednju presudu je izrekao Jadranku Prliću i grupi koji su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i jednoj politici na čelu sa Tuđmanom - kazao je Izetbegović. 

Podsjetio je da je Haški tribunal je institucija UN-a.

- Utvrđeno je da je grupa čelnika HRHB, učestvujući u UZP-u zajedno sa tadašnjim čelnicima Hrvatske, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, nastojala uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje sa Hrvatskom - kazao je Izetbegović.

Kako je dodao, žrtve, ali ni zločinci nikad neće zaboraviti.

- Vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob. HVO i HZ HB su bile u funkciji ostvarivanja različitih aspekata i u tu svrhu su izvršeni napadi na Bošnjake, organizovani koncentracioni logori. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince. Na ovaj način stavljen je pečat na tamni dio historije. Hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i ovdje imala dvije dimenzije: Jedno je neuspjeli UZP i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate, drugo je svjetlo lice hrvatske politike koje se borilo i izborilo i pomoglo Bošnjacima rame uz rame do kraja rata - kazao je Izetbegović.

Na kraju je poručio da se zalaže za prijateljske odnose između BiH i Hrvatske u budućnosti.

- Mi ćemo uvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao na čvrstom temelju izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose - kazao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.