BIH

Berton: Presudom Prliću i ostalima zatvara se važno poglavlje

Srna

29.11.2017

Presudom Žalbenog vijeća Haškog tribunala u predmetu protiv "Jadranka Prlića i ostalih" zatvara se važno poglavlje suočavanja sa prošlošću i donosi pravda žrtvama užasnih zločina počinjenih u BiH za vrijeme rata, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH Brus (Bruce) Berton.

Iz Misije OSCE-a u BiH saopšteno je da je Berton pozvao sve političke lidere u BiH i izvan nje da ne dovode u pitanje odluke sudova i tribunala.

- Zatvaranjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Misija OSCE-a u BiH nastaviće pružati podršku procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH, u skladu sa strategijom BiH za rad na predmetima ratnih zločina i međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja, - naveo je Berton.

On je naglasio da je Misija OSCE-a uočila da je potrebno osnažiti proces pomirenja u BiH. "Tamo gdje postoji istinsko opredjeljenje za pomirenje, nema mjesta pružanju podrške ili veličanju ratnih zločinaca", dodao je Berton.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je danas presudu prema kojoj su čelnici Herceg-Bosne učestvovali zajedno sa državnim vrhom Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, kao i formulaciju da je rat Hrvata i muslimana bio - međudržavni sukob.

Potvrđene su kazne od 25 godina zatvora za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka. Presude su potvrđene i načelniku HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću od 16 i šefu Odjeljenja za zarobljene Berislavu Pušiću od deset.

Nakon izrečene konačne kazne Praljak je izvršio samoubistvo ispivši otrov u sudnici Tribunala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.