BIH

Praljak vjerojatno nije popio cijanid, ali skrenuta pažnja na jednu stvar o kojoj se do sada nije pričalo...

Avaz.ba

29.11.2017

Nakon što mu je danas žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdilo osuđujuću presudu, Slobodan Praljak je u sudnici ispio otrov i nedugo nakon toga preminuo. 

Odmah se počelo špekulirati o kakvom se otrovu radi te kako je Praljak do njega uopće mogao doći. 

Ispio otrov

Nekoliko sati nakon što je Praljak ispio otrov, novinari Neta razgovarali su sa specijalisticom toksikološke hemije i sudskom vještakinjom Biserkom Rihom. 

- Kada budemo znali koji su parametri u organizmu bili poremećeni, onda ćemo moći pričati o kojoj se grupi otrova radilo - kaže Riha.

- Ustvari, ogromna je paleta sredstava koje je mogao uzeti. Načelno mogu reći da vjerojatno nije popio cijanid, odnosno ozbiljan krvni otrov koji se krvlju širi do drugih organa - kaže i objašnjava kako bi u tom slučaju smrt nastupila trenutno.

Spektar ostalih potencijalnih sredstava vrlo je širok. Vještakinja je pritom skrenula pažnju na još jedan aspekt o kojem se do sada nije ni spekuliralo: ozbiljna trovanja organizma, pa i sa smrtnih ishodom, mogu izazvati i najobičnija sredstva za čišćenje. 

Važno je samo, objašnjava, da su na bazi kiseline i lužine.

- Ona najčešće uzrokuju teška oštećenja dišnog puta i rezultiraju korozijom grla, jednjaka i pluća - podsjetila je vještakinja.

Spora reakcija

I Jutarnji list pričao je s toksikologom koji je analizirao šokantan potez Slobodana Praljka. Dr. Franjo Plavšić smatra da liječnička intervencija nakon trovanja nije bila dovoljno brza, bez obzira o kojem se otrovu radi.

- Naime, brzina je ključ u spašavanju života otrovanog pacijenta, a osobito ako se ne zna o kojem se otrovu radi - smatra dr. Plavšić, koji je dodao da je previše vremena prošlo od trenutka kada je Praljak popio otrov do njegova prelaska u bolnicu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.