BIH

Muslimani u BiH sutra obilježavaju Dan rođenja Poslanika Muhammeda

Avaz.ba

30.11.2017

Islamski vjernici u BiH sutra će prigodnim manifestacijama obilježiti Dan rođenja Muhammeda a.s, koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. 

Dan mevluda jedan je od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva, piše na zvaničnoj stranici Islamske zajednice u BiH. 

- Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“ kaže se u Kur'anu. Poslanik Muhammed a.s. za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.“

Iz poštovanja prema Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima obilježavaju 12. rebiu-l-evvel učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s. 

- Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. Istovremeno sa ljudima, donosi Allah džellešanuhu i odabrani meleki - navodi se u tekstu IZ u BiH.

Ove godine 12. rebiu-l-evvel obilježava se u petak, 1. decembra 2017. godine. 

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu povodom 12. rebiu-l-evvela kazivat će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. 

Večeras će u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu bit će proučen centralni mevlud na kojem će mevludsko predavanje održati dekan Fakuleta islamskih nauka u Sarajevu prof. Zuhdija Hasanović. 

- Uprava za vjerske poslove svim muslimanima i muslimankama u BiH i dijaspori od srca čestita dan mevluda sa željom da budemo istinski sljedbenici pečata poslanstva i Milosti svjetovima, Muhameda a.s.- navodi se na stranici IZ u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.