BIH

Demokratska fronta protivi se izgradnji nove benzinske pumpe u Švrakinom Selu

Avaz.ba

30.11.2017

Vijećnici Demokratske fronte u Gradskom vijeću, kao ni naši vijećnici u Općinskom vijeću Novi Grad, neće podržati Regulacioni plan Švrakino Selo – Aneks, kojim je planirana izgradnja benzinske pumpe u naselju Švrakino Selo. Smatramo neprimjerenim graditi benzinsku pumpu tik između stambenih objekata (kuća) i na taj način ugrožavati zdravlje stanovnika tog naselja, naročito djece. 

Također, smatramo neprimjerenim izvrtanjem teza da je zaštita vlastitog životnog prostora loša poruka investitorima koji su se kao uvrijedili pa sad idu graditi u druge države.

Da li to znači da ne smijemo braniti pravo na vlastiti zdrav život i da investitorima trebamo ispunjavati želje po svaku cijenu?!

Da li nam to investitor i Općina Novi Grad Sarajevo poručuju da su njihov patritizam naši životi!?

S gnušanjem odbacujemo ovakve teze i pitamo se: da li će najavljena izgradnja stambenog objekta na mjestu planirane benzinske pumpe biti kazna stanovnicima Švrakinog Sela koji su se pobunili protiv gradnje. Da li će spratnost stambenog objekta narušiti dosadašnji ambijent? Je li to patriotizam ili kažnjavanje građana jer brane svoj životni prostor i svoj život?!

Regulacioni plan Švrakino Selo – Aneks pored ove ima još manjkavosti: prekid putne komunikacije Švrakinog Sela sa Otokom, otežan ili onemogućen prelazak pješaka, naročito djece i lica sa invaliditetom, preko južne longitudinale i brojene druge.

Demokratska fronta čestita građanima Švrakinog Sela na pruženom otporu, ali tu se bitka za vaše naselje ne završava.

Ekspresno najavljena izgradnja stambeno-poslovnog objekta mogla bi poslužiti kao poruka “neposlušnima”, baš kao što su vješanjem psa pokušali poslati poruku građanima. Mafijaške metode zastrašivanja lede krv u žilama svakom pristojnom građaninu, ali gomilanje straha stvorit će bijes i otpor koji će se, nadamo se, kanalisati na izborima 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.