BIH

SIPA nema informaciju da u BiH postoji tajni vojni sistem kojim upravlja Izetbegović

Avaz.ba

30.11.2017

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) reagirala je na pisanja srbijanskih medija kako član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u našoj zemlji uspostavlja tajni vojni sistem.

Nakon što su srbijanske "Večernje novosti" objavile članak u kojem se navodi da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu, iz SIPA-e su za Klix odgovorili. 

- U vezi sa vašim upitom obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu ne raspolaže saznanjima o formiranju paralelnog/tajnog vojnog sistema u BiH, kojim navodno koordinira navedeni član Predsjedništva BiH - odgovoreno je iz SIPA-e.

Mediji iz Srbije tvrde "da su paralelno s tvrdnjama o formiranju "bošnjačke vojske" zapadni centri naložili obavještajnim službama iz regije da pojačaju djelovanje protiv interesa Srbije, a u središtu obavještajne ofanzive bit će podrivanje RS". 

I u ovom slučaju riječ je o navodima "Večernjih novosti" koje tvrde da, navodno, "Beograd ima pripremljen odgovor na svaku verziju potencijalnih udara"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.